KONFERENCIJA U SABORU

Hrelja i Grbin spremaju ustavnu tužbu: Građane država podmićuje sa 27 posto dok im istodobno uzima ušteđevinu

29.06.2018 u 12:40

Bionic
Reading

Mirovinsku reformu o kojoj se govori ovih dana neće podržati koalicijski partneri HDZ-a, a očekivano na nož su je dočekali i u oporbi. Iako izmjene koje se tiču mirovinske reforme još nisu stigle u Sabor, SDP-ov Peđa Grbin i HSU-ov Silvano Hrelja već najavljuju zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o dodatku na mirovinu zbog aktualne neisplate dodatka od 27 posto svim umirovljenicima

Naime, kako je kazao Hrelja obveznim korisnicima 2. mirovinskog stupa mirovine su manje 500 do 1000 kuna jer ne primaju dodatak od 27 posto. 'To je diskriminirajuća odredba po dobi prema rođenima nakon 1962. godine koji nisu imali pravo izbora i za godine uplate u 1. mirovinski stup nemaju dodatak od 27 posto', kazao je.

Primjerice, slikovito je prikazao Grbin, jedan kolega koji je rođen prije 1962. godine, za isti posao, istu plaću i iste doprinose u mirovini će dobiti dodatak od 27 posto dok drugi, rođen nakon te godine, neće imati pravo na taj dodatak. 'To je diskriminacija koju država odbija riješiti, što je u modernom i demokratskom društvu i pravnom poretku koji je zasnovan na jednakosti svih građana nedopustivo', kaže Grbin.

Takva diskriminacija samo će se dodatno potvrditi mirovinskom reformom koja se ovih dana najavljuje po medijima, poručio je Grbin. Kaže kako bi prema najavama država pravo na dodatak od 27 posto dala samo onima koji bi se u korist države i državnog proračuna odrekli novca koji su štedjeli godinama, što je neprihvatljivo. 'Ako Ustavni sud odluku ne donese brzo, ponovno nam prijeti situacija s kraja devedesetih kada je zbog odluke Ustavnog suda došlo do stvaranja onog famoznog duga umirovljenicima koju je Republika Hrvatska vraćala čitavo desetljeće i koji je državni proračun koštao nekoliko milijardi kuna', upozorio je Grbin, dodavši da je to samo nastavak diskriminacije, a ne rješenje.

'Najavljena mirovinska reforma je samo prikrivanje rigidne penalizacije i ubrzanja do dobi od 67 godina za odlazak u mirovinu', dodao je Hrelja.

  • +2
Konferencija za medije zastupnika Silvana Hrelje i Peđe Grbina Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Država građane podmićuje sa 27 posto dok im istodobno uzima ušteđevinu', poručuje pak Grbin, kazavši kako država pokušava jednokratno povećati uplate u državni proračun kako bi prividno, pod pritiskom Europske komisije, smanjila deficit i povećala primitke u državni proračun, ali i osigurala novce za isplatu, primjerice, onih 300 milijuna kuna godišnje obećanih braniteljima za njihove mirovine, a nauštrb svih građana Hrvatske.

'To me podsjeća na onu Ostapa Bendera: benzin vaš, ideje naše. U ovom slučaju benzin su mirovine građana, a ideje su ono što prosipaju Pavić, Plenković i kompanija', zaključio je Grbin.