prevencija bolesti

Hoćemo li se uskoro cijepiti u ljekarnama?

21.04.2023 u 09:32

Bionic
Reading

Održana konferencija povodom Europskog tjedna cijepljenja

Povodom obilježavanja Europskog tjedna cijepljenja koji se ove godine održava od 23.04. do 29.04.2023., te radi sve veće potrebe informiranja javnosti i zdravstvenih djelatnika o cijepljenju, 20. travnja, u organizaciji multinacionalne farmaceutske kompanije Swixx Biopharma Hrvatska, održana je konferencija za medije. Tom prilikom razgovaralo se o aktualnom stanju vezano za cijepljenje kao i očekivanjima u budućnosti te tako nastojalo podići svijest o važnosti imunizacije, prevenciji bolesti i zaštiti života. Pravovremeno rutinsko cijepljenje, stopa procijepljenosti djece i važnost kalendara cijepljenja, nova cjepiva i njihova učinkovitost te cijepljenje u ljekarnama ključne su teme o kojima su svoja mišljenja i činjenice iznijeli vodeći hrvatski stručnjaci.

Važnost pravovremenog rutinskog cijepljenja

Potkrijepljen statističkim podacima i činjenicama, prof. dr. sc. Rok Čivljak, pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, isticao je važnost preventivnog cijepljenja te pozvao javnost na pravovremeno djelovanje kako bismo kao zajednica spriječili pobol od bolesti čiji uzročnici cirkuliraju u populaciji te održali što povoljniju epidemiološku situaciju.

Znanstvena i regulatorna tijela preporučuju 75%-tnu procijepljenost osoba starijih od 65 godina i punu procijepljenost osoba s povećanim rizikom od razvoja teškog oblika gripe i njezinih komplikacija. Prema dostupnim podacima Hrvatska je daleko ispod tih preporuka, stopa procijepljenosti starijih od 65 godina je ispod 30%. Iznimno je važno naglasiti kako gripa može biti teška bolest, osobito u starijih osoba i osoba narušena zdravlja, bez obzira na dob. Također je potrebno isticati činjenicu kako su cjepiva protiv gripe zaštitnija no što su bila ranija, kao i da se radi o nisko reaktogenim cjepivima, od kojih ne postoji opasnost od daljnjeg narušavanja zdravlja cijepljenih.

Stopa procijepljenosti djece i važnost kalendara cijepljenja

Velik broj djece u Europi ne cijepi se prema kalendaru cijepljenja. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od početka pandemije COVID 19 1,2 milijuna djece u Europi je propustilo cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubeole.

Iako je i kod nas provođenje cijepljenja sukladno nacionalnom imunizacijskom programu bilo kratkotrajno obustavljeno za vrijeme prvog lockdown-a u ranoj fazi pandemije Covid-19, ono je ubrzo ponovno pokrenuto, a 'zaostaci' su nadoknađeni. Statistički, postoci cijepljene djece u RH nešto su niži nego prije deset ili dvadeset godina no oni za većinu antigena nadilaze 90% te se radi o zadovoljavajućoj brojci.

Dobra vijest je i da se posljednja importirana epidemija ospica u hrvatsku dogodila krajem 2014. i početkom 2015. godine i tada je, prema službenim podacima HZJZ, oboljelo nešto više od 200 osoba, a radilo se uglavnom o potpuno necijepljenim osobama. S obzirom na brojeve oboljelih u susjednim zemljama, možemo reći da se u RH dogodila manja epidemija što indirektno svjedoči da većina naše populacije posjeduje specifičnu imunost prema ospicama. To nikako ne znači da opasnost za import ospica u RH ne postoji, ali je vjerojatno da u tom slučaju ne prijeti veća epidemija.

Najznačajnija nova cjepiva

Danas se u svijetu provode ispitivanja velikog broja novih cjepiva, a među najznačajnijima su cjepiva protiv pneumokoka, od kojih su neka nedavno registrirana, ili se njihova registracija očekuje do kraja godine, potom cjepivo protiv RSV-a koje može pružiti zaštitu za prerano rođenu novorođenčad ako se cijepe njihove majke te konačno cjepivo protiv denge, koja, s obzirom na kontinuirano globalno zatopljenje postaje prisutna i u onim krajevima u kojima je ranije nije bilo.

Projekt pilot cijepljenja u hrvatskim ljekarnama rezultirao velikim interesom, odazivom i potporom

Ljekarnička komora još od 2019. godine provodi pilot projekt aktivne imunizacije stanovništva u ljekarnama, a u cijelu inicijativu uključeni su i liječnici opće prase kojima je ovo, s obzirom na preopterećenost poslom, inicijativa od velike asistencije. Od same najave projekta, termini su bili ubrzo zauzeti te se pokazao veliki interes ne samo samih pacijenata već i mladih farmaceuta koji su tijekom školovanja stekli kompetencije za provođenje cijepljenja. Veliki interes je i farmaceuta iz ruralnih sredina gdje su ljekarne često jedina zdravstvena ustanova u kojima se pacijenti mogu cijepiti.

Očekivana dostupnost cijepljenja u ljekarnama najkasnije krajem 2024. godine kada je aktualno cijepljenje protiv gripe

Zbog važnosti dostupnosti, Covid je svojevrsno poslužio kao katalizator uvođenja prakse cijepljenja u ljekarnama već 20-ak europskih zemalja. Ana Soldo, mag.pharm, Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, govorila je o uključivanju magistara farmacije u imunizaciju stanovništva i u Hrvatskoj te nagovijestila Zakon o ljekarništvu kojim bi započeli proces izmjene zakonske regulative u tom području kao i potrebe popratnih provedbenih akata regulacije. U tom procesu od velike je važnosti i podrška Ministarstva zdravstva koje je i projekt podržalo kroz nove strateške dokumente RH o imunizaciji koji su trenutno u pripremi.

Edukacije na farmaceutskim fakultetima za implementaciju projekta su već krenule, a stupanjem na snagu Zakona, Hrvatska ljekarnička komora će u suradnji s Farmaceutsko-biokemijski fakultetom organizirati edukaciju i za ljekarnike koji već imaju Odobrenje za samostalni rad te tako osigurati dostupnost cijepljenja u velikom broju ljekarni.