točkasta koalicija

HNS: Razmotrili smo nekoliko opcija, ali idemo na izbore s HDZ-om

23.03.2024 u 21:57

Bionic
Reading

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati na parlamentarne izbore izlazi s HDZ-om u točkastoj koaliciji, odlučili su to na sjednici Središnjeg odbora te stanke u subotu.

"Nakon razmotrenih nekoliko opcija izlaska, Središnji odbor donio je odluku o koalicijskom izlasku HNS-a na parlamentarne izbore sa Hrvatskom demokratskom zajednicom, u takozvanoj točkastoj koaliciji", priopćili su iz HNS-a.

Odlučili su i u kojim izbornim jedinicama će HNS ponuditi kandidate "kako bi se maksimizirao koalicijski potencijal".

Riječ je o III. Izbornoj jedinici, gdje bi se za saborske mandate trebali boriti Predrag Štromar, saborski zastupnik HNS-a, i Robert Šplajt, načelnik općine Kumrovec, kao i u IV. Izbornoj jedinici, gdje HNS predlaže Marina Babića, gradskog vijećnika Grada Osijeka, te VIII. Izbornoj jedinici gdje se predlaže Ivan Herak, bivši ministar turizma u Vladi RH, stoji u priopćenju.

Mirko Korotaj, v.d. predsjednika HNS-a, pohvalio je dobru dosadašnju suradnju sa Hrvatskim Saborom i Vladom RH.

"Na osnovu dosadašnje vrlo korektne i uspješne suradnje, te s obzirom na provedbu projekata i programa koje smo predložili, HNS je donio odluku da u ovom izbornom ciklusu ide u koaliciju s HDZ-om. Hrvatska narodna stranka se brine i trudit će se i dalje za bolji život mladih obitelji, umirovljenika, radnika i bolji suživot svih", rekao je Korotaj.

Zahvaljujući našoj suradnji, dodao je, jedinice lokalne samouprave su dobile jače proračune i novčana sredstva za vrtiće te nisu morali povećati cijenu za roditelje, a Vlada je donijela niz mjera za povećanje osobnih dohodaka i mirovina.

Saborski zastupnik HNS-a, Predrag Štromar osvrnuo se na očekivanja HNS-a na parlamentarnim izborima.

"Siguran sa da će HNS nakon ovih izbora i dalje ostati parlamentarna stranka, kao što je bio i od prvih višestranačkih izbora. Očekujemo jedan ili dva mandata, koje bi trebali osvojiti u III. i IV. Izbornoj jedinici", kazao je.

Jednako tako, prokomentirao je i HNS-ovu suradnju sa SDP-ovom i HDZ-ovom vladom.

"Imamo puno načelnika i gradonačelnika. U SDP-ovoj Vladi im se smanjio proračun za 30 do 50 posto, a kad smo ušli u Vladu s HDZ-om odmah im je proračun porastao između 30 i 80 posto. To za građane znači puno bolji uvjeti života, ali znači i rast naših gradova i općina u zadnjih sedam godina", kazao je Štromar.

Ova koalicija, dodao je, omogućit će nam da nastavimo s radom na ostvarenju naših programa i projekata, kako lokalnih tako i nacionalnih i da dalje unapređujemo našu državu.