'LIJEPA NAŠA HAUBICO'

HND o odluci Vijeća časti: Neovisno su tijelo, ali ne izražavaju stav HND-a u cjelini

17.01.2016 u 21:18

Bionic
Reading

Novinarsko vijeće časti HND-a većinom glasova odlučilo je da je Nikola Bajto prekršio Etički kodeks hrvatskih novinara napisavši a Ivica Đikić kao urednik objavivši u tjedniku Novosti od 7. kolovoza 2015. satiričnu pjesmicu 'Lijepa naša haubico', priopćio je u nedjelju HND, koji naglašava da mišljenje Vijeća časti ne izražava i stav HND-a u cjelini

Ta je odluka Novinarskog vijeća časti u suprotnosti s priopćenjem Hrvatskog novinarskog društva (HND) od 17. kolovoza 2015. godine, povodom objave te satire, u kojem je rečeno da su satirički komentari legitiman oblik slobode govora (http://www.hnd.hr/satiricki-komentari-legitiman-su-oblik-slobode-govora), priopćeno je u nedjelju iz HND-a.

Sukladno Statutu HND-a, Novinarsko vijeće časti je autonomno tijelo čije odluke može potvrditi ili promijeniti samo Središnji odbor HND-a na redovitom zasjedanju, ali ističemo da mišljenje Vijeća časti ne izražava i stav HND-a u cjelini, navodi se u priopćenju.

Podupiremo slobodu izražavanja i autonomnost vlastitih tijela čija mišljenja ne izražavaju i stav HND-a, ističe se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Saša Leković.

Raspravljajući po dobivenoj prijavi, Novinarsko vijeće časti HND-a na sjednici održanoj 10. prosinca 2015. godine sa pet glasova uz dva suprotna, izdvojena mišljenja, odlučilo je da je Nikola Bajto prekršio Etički kodeks hrvatskih novinara napisavši a Ivica Đikić kao urednik objavivši u tjedniku Novosti od 7. kolovoza 2015. godine satiričnu pjesmicu „Lijepa naša haubico“ (http://www.portalnovosti.com/lijepa-nasa-haubico).

Neupitan je stav HND-a o poštivanju slobode izražavanja unatoč raznih interpretacija toga slučaja među kojima su i neke nepotpune, netočne, zlonamjerne te uvredljive prema Novinarskom vijeću časti i HND-u, naglašeno je u priopćenju.

Podjeća se kako je jedna od temeljnih odrednica Statuta HND-a pravo na slobodu izražavanja, a od svibnja 2015. godine na projektu Centar za zaštitu slobode izražavanja HND okuplja tridesetak odvjetnika iz cijele Hrvatske koji su, uz stalna dežurstva za hitne slučajeve, do sada više od 30 puta pomogli novinarima koji su to zatražili.

Također i sva priopćenja te izjave i postupci čelnih ljudi HND-a potvrđuju jasnu opredijeljenost HND-a za slobodu izražavanja. HND je profesionalna udruga u kojoj se poštuje vlastiti Statut, izabrana tijela autonomno rade svoj posao a svaka odluka je podložna preispitivanju, ističe se u priopćenju.