MINISTARSTVO KRENULO NA BANDIĆA

Hitno zaustavite rušenje Paromlina!

01.07.2014 u 06:53

  • +8

Rušenje Paromlina

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Bionic
Reading

Šesti dan u oblacima prašine pod građevinskim strojevima nestaje najvažniji zagrebački spomenik industrijske baštine. Nakon desetljeća nećkanja oko Paromlina, Grad Zagreb napokon je odlučio zapečatiti sudbinu ove građevine i to uz kršenje Zakona i ignoriranje upozorenja Ministarstva kulture

Još krajem svibnja Ministarstvo kulture zaprimilo je prvu informaciju o mogućem skorom rušenju Paromlina. No prije toga su u nekoliko navrata Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode upozoravali da moraju poduzeti hitne mjere zaštite ovog vrijednog sklopa industrijske arhitekture. Grad je to ignorirao, sve dok se dio kompleksa nije sam od sebe urušio tijekom nevremena prošle godine.

Sada se Grad izvlači na zaštitu ljudi i imovine koji bi mogli stradati pred mogućim novim urušavanjem, a prstom nisu maknuli da do toga ne dođe.

Od svibnja ignoriraju Ministarstvo i kreću u rušenje Paromlina. Iz Ministarstva kulture doznajemo kako pritom krše članak 64. Zakona o zaštiti o očuvanju kulturnih dobara.


Prema tom članku suglasnost za uklanjanje nepokretnog kulturnog dobra ili njegovog dijela može izdati nadležno tijelo samo uz prethodno mišljenje Hrvatskog vijeća za kulturna dobra koje djeluje pri Ministarstvu kulture.

Kad je već svima bilo vidljivo da dijelovi Paromlina nestaju, ne pod orkanskim udarima vjetra, već pod građevinskim strojevima, na teren izlazi viši inspektor Ministarstva kulture koji je utvrdio uklanjanje kompletnog sjeverozapadnog dijela građevine te dimnjaka i spojnog objekta.

Ministarstvo kulture stoga je od Bandića, tj nadležnog gradskog zavoda, zatražilo hitno izdavanje rješenja o obustavi radova. S obzirom na to da ni jedno očitovanje od Grada nisu dobili, provest će inspekcijski postupak kako bi se utvrdila odgovornost nadležnih tijela Grada Zagreba.