šijitski pokret

Hezbolah smanjio vojnu nazočnost u Siriji

13.07.2019 u 08:22

Bionic
Reading

Šijitski pokret Hezbolah smanjio je svoju vojnu nazočnost u Siriji nakon jenjavanja ratnih sukoba, no njegovi su borci i dalje raspoređeni po čitavoj zemlji, rekao je u petak čelnik Hezbolaha Hasan Nasralah.

Teško naoružan šijitski libanonski pokret kojeg podupire Iran odigrao je ključnu ulogu u ratu u susjednoj Siriji, pomogavši predsjedniku Bašaru al-Asadu u ponovnom zauzimanju većeg dijela zemlje.

"Niti jednu sirijsku regiju nismo u potpunosti napustili, no nema potrebe da brojke ostanu iste", kazao je Nasralah u intervjuu za Hezbolahovu televiziju al-Manar. "Reducirali smo snage u skladu s potrebama u aktualnim okolnostima", dodao je.

Asadova je vojska porazila pobunjenike i militantne IS-a uz pomoć ruskih zračnih snaga i milicija koje podupire Teheran. No, više od osam godina ratovanja ostavilo je Siriju rascjepkanu na komade pod američkim, ruskim, turski i iranskim utjecajem, koje neće biti lako uskoro ponovo međusobno spojiti.

Na sjeverozapadu zemlje, posljednjem velikom pobunjeničkom uporištu, vojna akcija suočila se protuudarom koji podcrtava odlučnost Turske da tu regiju zadrži izvan Asadovih ruku.

Osim turskih snaga raspoređenih na sjeverozapadu, američka je vojska također još uvijek stacionirana duž položaja kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije.