NE VOLE IH TAMO

HDZ u Irskoj osvojio tek jednog birača, Možemo! pobrali debelu većinu glasova

18.04.2024 u 15:37

Bionic
Reading

U Irskoj prebiva i radi golem broj iseljenih Hrvata, a čini se da kako među njima nema simpatizera HDZ--a

HDZ je u 11. izbornoj jedinici osvojio više od 32 tisuće glasova, od čega je najviše glasova, njih 28 tisuća, stiglo iz BiH. No, tamo ujedno glasa i velika većina glasača iz dijaspore.

Osim u BiH, HDZ bilježi većinu i u drugim državama regije - Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Sloveniji. Većinu ima i u SAD-u i Kanadi te Turskoj, gdje su na izbore izašla tek dva birača.

Možemo! pobijedili u velikim europskim državama

No, podaci ostalih europskih zemalja daju ipak drugačiju sliku. Iako nisu prešli izborni prag, stranka Možemo! može biti zadovoljna jer su pobjedili u nekim velikim državama Europe.

Primjerice, s 42 od ukupno 69 glasova lista Možemo! pobijedila je u Belgiji. To je interesantno osobito zato jer je Plenković u Bruxellesu često i rado viđena figura. Osim u Belgiji, Možemo je slavio i u Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj te Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Pobjedili su i u Grčkoj, Španjolskoj i Portugalu, Albaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Najviše glasova Možemo je osvojio u Velikoj Britaniji.

  • +39
Atmosfera u stožeru Možemo! Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

A kakvo je stanje u Irskoj u kojoj prebiva golem broj Hrvata?

Politička platforma Možemo! tamo je osvojila ukupno 62,50 posto, odnosno 20 glasova. Najviše preferencijalnih glasova, njih sedam (35%), dobila je Elena Komarić. Slijedi stranka Odlučnost i pravednost koja je u Irskoj osvojila četiri glasa, na čelu s Markom Franovićem koji je dobio dva preferencijalna glasa.

Treće mjesto s četiri osvojena glasa osvaja Most, četvrta je stranka A-HSP Dražena Keleminca s dva osvojena glasa. Slijedi Stranka Ivana Pernara s jednim osvojenim glasom, a tek onda HDZ. HDZ je u Irskoj dobio jedan jedini glas, a Zvonko Milas također jedan preferencijalni glas.

Fokus-Republika nema niti jedan osvojeni glas u Irskoj, kao niti stranka Hrvatsko Bilo.