glasovi metropole

HDZ najjači u Zagrebu, ovako je tome kumovalo krojenje izbornih jedinica

18.04.2024 u 14:30

Bionic
Reading

Kao i prije četiri godine, HDZ je, barem na parlamentarnim izborima, stranka koju bira najveći broj Zagrepčana, a grube brojke pokazale su i da, iako tek za mrvicu, Zagrepčani preferiraju stranke centra i desnice

Gledano samo po broju glasova, HDZ je za ušicu igle, odnosno za kojih desetak tisuća glasova, odnio većinu u glavnom gradu Zagrebu. Pojedinačno su kao lista osvojili najviše glasova, i to njih 112.252. Na drugom mjestu je koalicija Rijeke pravde, odnosno SDP i partneri, s osvojenih 101.766 glasova, dok su na trećem mjestu vlastodršci Zagreba, Možemo, s osvojenih 85.499 glasova.

Domovinski pokret četvrta je stranka s osvojenih 42.504 glasa, a slijedi ih Most s osvojenih 40.684 glasa. Prema rezultatima DIP-a, samo su ove četiri liste prešle prag u samom Zagrebu.

Omjer desnice i ljevice

Zbroje li se svi osvojeni glasovi, u Zagrebu su stranke desno od centra, točnije HDZ, Domovinski pokret i Most, osvojile 195.440 glasova, a stranke ljevice okupljene u Rijeke pravde s Možemo su osvojile 187.265 glasova.

No glasanje na parlamentarnim izborima, naravno, sasvim je drugačije od onog na lokalnim izborima, a sigurno je djelomično na rezultate u Zagrebu utjecala i nova raspodjela izbornih jedinica.

Podsjetimo, Zagreb je na izborima prije četiri godine bio podijeljen na četiri izborne jedinice, no izmjenama zakona u listopadu dijeli se na tri izborne jedinice. Središnje četvrti Zagreba, Veliku Goricu i još nekoliko općina obuhvaća 1. izborna jedinica, 2. pripada istočni dio grada, a zapadni 6. izbornoj jedinici.

Najviše glasova u samom centru Zagreba, točnije u 1. izbornoj jedinici, gdje su liste predvodili i Andrej Plenković, Arsen Bauk i Sandra Benčić, odnio je SDP sa svojim partnerima, osvojivši 25,2 posto. Za vratom im pušu i HDZ, s osvojenih gotovo 25 posto glasova te Možemo s 22,3 posto osvojenih glasova. U 1. izbornoj jedinici Domovinski pokret osvojio je gotovo devet posto zagrebačkih glasova, a Most 7,1 posto.

Zagreb, i to istok grada, obuhvaćen je i u 2. izbornoj jedinici, gdje je većinu osvojio HDZ - nešto više od 31 posto glasova. SDP je na istoku Zagreba osvojio 21 posto glasova dok su treća snaga Domovinski pokret s osvojenih 13,4 posto glasova. Most je na istoku Zagreba osvojio 12,4 posto glasova, a Možemo je tek na petom mjestu, osvojivši oko 12 posto glasova.

  • +5
Raspodjela mandata u deset izbornih jedinica na teritoriju RH Izvor: Pixsell; montaža: Neven Bučević/tportal.hr / Autor: Robert Anić

Zapad Zagreba, koji je glasao u 6. izbornoj jedinici, naklonjeniji je ljevici, no i ondje je najviše glasova osvojio HDZ, i to 24,3 posto. Rijeke pravde osvojile su 23 posto glasova, a Možemo 21,4 posto glasova. Most je četvrta stranka s osvojenih 10,3 posto, a Domovinski pokret pridobio je glasove 8,86 posto Zagrepčana.

Što se pak tiče ukupnog redoslijeda stranaka po jačini u Zagrebu, unatoč promjeni izbornih jedinica, u četiri godine nije se mnogo toga promijenilo.

Naime prije četiri godine HDZ je osvojio Zagreb s 28,6 posto glasova, slijedila je Restart koalicija (SDP, HSS, Glas, IDS, HSU, Snaga, Reformisti, PGS, Damir Bajs i MDS) s 21,6 posto, a treći izbor bio je Možemo dobivši povjerenje 18,5 posto birača. Domovinski pokret bio je četvrta opcija u Zagrebu s 10,3 posto glasova, Most je dobio devet posto, a Stranka s imenom i prezimenom/Pametno/Fokus 5,8 posto glasova.

  • +2
Na biralištu u Varšavskoj ulici u Zagrebu stvorila se velika gužva Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL