GOVOR MRŽNJE

HDZ-ovac Inicijativi mladih: 'Stoko yugokomunistička, strijeljat će vas'

01.08.2017 u 15:06

Bionic
Reading

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je policiji i Državnom odvjetništvu prijavu protiv Hrvoja Marušića, predsjednika Zajednice poduzetnika HDZ-a i donedavnog splitskog gradskog vijećnika, zbog prijetnji smrću i govora mržnje. Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića pozvali su na hitnu reakciju i zaštitu slobode govora

Marušić je u poslijepodnevnim satima ponedjeljka sa svog Facebook profila komentirao objavu u sklopu kampanje #ISPRIKA, kojom Inicijativa mladih za ljudska prava od Vlade traži ispriku žrtvama i obiteljima žrtava ratnih zločina i kršenja ljudskih prava za vrijeme i nakon akcije Oluja. 

'Stoko yugokomunistička, treba vas sudit i streljat! Stoko yugokomunistička, nakon pet godina rata i agresije na RH vi pišete ovakve gadarije... DA SMO DEMOKRATSKA DRŽAVA, SUDILI BI VAM ZA VELEIZDAJU I STRELJALI VAS! A vjerovatno i hoće, uskoro...', poručio je Marušić preko Facebooka.

'Ovim putem izražavamo zabrinutost za stanje ljudskih prava i slobodu govora u Republici Hrvatskoj, u društvu u kojem član vladajuće partije poziva na nasilje protiv onih s kojima se ne slaže', objavili su iz Inicijative mladih za ljudska prava. Njihova kampanja i zahtjev za Vladinom isprikom, tvrde, temelji se na činjenicama utvrđenima pred međunarodnim sudovima i cilj joj je izraziti suosjećanje sa svim žrtvama ratnih zločina i kršenja ljudskih prava, neovisno o nacionalnosti.

Sam Hrvoje Marušić u utorak je bio nedostupan za komentar.

Bivši HSP-ovac, a potom i član poduzetničke Liste Veloga Mista, HDZ-u se priključio prije nekoliko godina. Paralelno je obnašao i dužnost regionalnog predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca, a potom je izabran i za predsjednika Zajenice poduzetnika HDZ-a. U splitskom Gradskom vijeću odradio je prethodni mandat, no potom je u stranci marginaliziran i nije se našao na listama za nedavne lokalne izbore.