TUĐMANOVA RETORIKA 2010.

HDZ-ova paranoja ili Šeksov eksces?

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 18.06.2010 14:21
  • Objavljeno 18.06.2010 u 14:00
Vladimir Šeks

Vladimir Šeks

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Iznenađenje, čuđenje i nevjerica javili su se nakon jučerašnje izjave Vladimira Šeksa s obljetnice HDZ-a o 'suočavanju s udruženim zlotvornim poduhvatom pseudoljevičara i jednog dijela medijske klike kao slugama tuđih gospodara i poltrona, koji žele hrvatsku povijest svojim revizionističkim kistom preobličiti u nešto drugo'

Političkom kapitalcu poput Šeksa takva izjava iz naftalina nije trebala, složni su analitičari s kojima smo razgovarali, dok je pitanje koje ostaje u zraku – je li riječ o paranoji vladajuće stranke koja se boji da to uskoro neće biti ili je riječ o ekscesu koji se Šeksu omakao?

On sam jučer nije želio pojasniti na koga je i što je uopće mislio, a reakciju predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor zasad nismo uspjeli dobiti. Kakve su pak 'osjećaje' Šeksove riječi izazvale kod nekih drugih stručnih ljudi, provjerili smo u razgovoru s nekolicinom analitičara.

POLITIČKA PARANOJA U HDZ-u

Riječ je o eskalaciji oblika političke patologije koja ima nekoliko stupnjeva - političku demagogiju, hipokriziju, korupciju, manipulaciju i paranoju', napominje politički analitičar Damir Grubiša.

CROPIX / Ranko Suvar

CROPIX / Ranko Suvar

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ranko Suvar

'Trenutno smo na petom stupnju – političke paranoje - koja se sustavno postavlja u strahu od onih koji bi ih mogli ugroziti', ističe Grubiša koji evidentnim smatra i skorašnji prelazak na šesti stupanj – političko nasilje.

'Šeksova je izjava, naime, izvan vremena i prostora, a u njoj se očitava strah od referenduma, nadolazećih izbora, kritika  Europske unije', naglašava Grubiša.

'Zapravo, već je sad na djelu oblik političkog nasilja koje pokazuje potpunu krizu vlasti u smislu ekonomije i socijale', smatra Grubiša i ističe 'da se vlast toga boji pa širi političku paranoju koja je iskazana i time što je teško reći na koga se točno Šeksova izjava odnosi'.

'Naime, ona je sročena tako da samo učeni mogu znati što je, ali s obzirom da nije konkretno rečeno na kog se odnosi, sije strah kod svih', zaključuje Grubiša.

NEKE NOVE-STARE JUDINE ŠKUDE

'Iznenadio sam se kad sam čuo takvu izjavu', kaže Luko Brailo, dopredsjednik HND-a, dodajući: 'Mislio sam da su takva vremena iza nas jer sam doživio 1993, vrijeme pretvorbe u Slobodnoj Dalmaciji, a sjećam se i 'ubijanja Ferala', što su dokrajčili 2008.'

Traženje vanjskih i unutarnjih neprijatelja bila je retorika HDZ-a prije 20 godina, a sada kada su im puna usta Europske unije i europskih integracija, takva izjava, koja dolazi iz usta visokog dužnosnika vlasti, apsolutno je neshvatljiva; da tako nešto pomisli, a kamoli kaže', upozorava Brailo.

CROPIX / Ranko Suvar

CROPIX / Ranko Suvar

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /


'I nakon toga se ništa ne dogodi', čudi se Brailo, dodajući: 'Čovjeku dođe da se prvo nasmije, ali nama koji smo stariji i koji se sjećamo, pa kad odvrtimo film, to nije nimalo ugodan osjećaj.'

Na koga je to Šeks konkretno mislio u svojoj izjavi, Brailo kaže da bi bilo 'preuzetno detektirati, a i nije to na njemu', dodajući da 'Šeks kaže nešto, ali vrlo oprezno, kao pravi pravnik'.

'Teško je ulaziti u bilo čiju glavu', ističe Brailo, 'no činjenica je da je takva retorika nastala u HDZ-ovom miljeu i da je bila javna sve do 2000, kada je potisnuta, ali tu i tamo bljesne, poput ove ili one Andrije Hebranga - da živimo bolje no u Njemačkoj'.

'Podsjeća me to na izjave pokojnoga Franje Tuđmana, poput one o Judinim škudama, no to je zapravo toliko deplasirano da u to ne želim ulaziti', zaključio je Brailo.

ŠEKSOV EKSCES

Politički analitičar Davor Gjenero žali što se Šeksu 'dogodila' takva izjava iz diskursa za koji smo mislili da ga više nećemo čuti.

No Gjenero smatra da se 'ona Šeksu omakla i da je šteta što se dogodila. Tim više što je riječ o pripadniku političke klase koji je odigrao cijelu igru oko ustavne reforme, maksimiziravši dobit HDZ-a, o političkom kapitalcu i izrazito vještom političkom igraču'.

CROPIX / Ranko Suvar

CROPIX / Ranko Suvar

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibušić

S druge strane, iako ni Gjenero nije mogao reći na koga se to točno Šeksova izjava odnosi, dao je svoju ocjenu što se tiče medija, kazavši da 'njihov problem nije to što su se urotili protiv nekog, nego da je u posljednje vrijeme došlo do njihove trivijalizacije i pada razine profesionalnosti'.

Međutim, kao ključnu stvar Gjenero ističe da 'Šeksova izjava pripada prošlosti, ali nije smišljena, nego je riječ o ekscesu'.

No radi li se ipak možda o nečem drugom, 'znat će se više za koji mjesec', upozorava Gjenero, 'kad počne izborna kampanja'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi