JOŠ GODINU DANA

HDZ nagovara Mesića da produlji mandat

01.08.2009 u 10:18

Bionic
Reading

Najviši državni dužnosnici i čelnici vladajućeg HDZ-a krajem lipnja ozbiljno su razgovarali s predsjednikom Stjepanom Mesićem ponudivši mu da produlji mandat šefa države za još godinu dana, dakle do kraja 2010. godine, doznaje Jutranji list.

Isti prijedlog prošle srijede na Pantovčaku Mesiću je ponovio jedan od čelnika HSS-a, najvažnijeg partnera HDZ-a, što dovoljno govori o ozbiljnosti inicijative.

Neočekivanu ponudu šefu države tijekom službenog posjeta Vukovaru 25. lipnja prvo su izložila trojica najutjecajnijih HDZ-ovaca: bivši premijer Ivo Sanader, predsjednik Sabora barba Luka Bebić i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. Njih trojica bila su dio delegacije koja je u Vukovaru, zajedno s Mesićem, obilježavala Dan državnosti.

Prema izvorima Jutarnjeg lista, Mesić je bio prilično zatečen tim planom pa je u jednom trenutku pomislio da se trojac Sanader, Bebić i Šeks politički neozbiljno ponaša jer je za tako nešto potrebna je promjena Ustava dvotrećinskom većinom u Saboru. Izvjesno je da SDP neće dati podršku za takav eventualni politički projekt. U Uredu predsjednika potvrdili su da je šef države upoznat s tim idejama.

Potvrdili su i da se o tome s njim razgovaralo dva puta, a posljednji put u prošlu srijedu. Tvrde da se ne radi ni o kakvom službenom prijedlogu s političkom težinom, već o neobaveznim razgovorima. Posebno su istaknuli da će Mesić završiti svoj mandat u ustavnom roku. Drugim riječima, odbija sve inicijative za produljenje predsjedničkog mandata.

Koji su uopće razlozi za ovakvu ponudu Mesiću? Prvi, činjenica da će se predsjednički izbori, planirani za ovu zimu, održati na vrhuncu ekonomske krize. U izbornoj kampanji koja slijedi doći će do još drastičnije podjele biračkog tijela. I to u trenutku kada je potrebna nacionalna kohezija za izlazak iz opće resecije.

Drugo, kandidatura Andrije Hebranga za HDZ nije najsretnije rješenje. On će produbiti podjele u društvu, a njegova retorika, politička stajališta o nizu važnih pitanja, dvojbena su i neprihvatljiva značajnom dijelu biračkog tijela. Tu nije kraj HDZ-ovim problemima oko Hebrangove kandidature. HSLS, član vladajuće koalicije, neće njega podržati već će to prije biti, kako sada govore neki njihovi čelnici, SDP-ovac Ivo Josipović. Ni HSS nije sklon Hebrangu.

Među zagovornicima ideje o privremenom produljenju Mesićeva mandata spominje se da je šef države, u ovome trenutku, najčvršća točka političkog sustava. Vlada Jadranke Kosor nije stabilna kao što je to bila ona Ive Sanadera. Suočena je s nizom političkih i gospodarskih problema koji je dodatno opterećuju. Ako padne sadašnja Vlada HDZ-a, raspušta se i parlament. Država ostaje bez dvije poluge vlasti, a Mesić jedini ostaje.

Mesić, naravno, ne želi kao predsjednik statist promatrati sadašnje političke događaje. Posljednjih dana na Pantovčak su dolazili svi važniji dužnosnici HDZ-ovih partnera. U razgovorima s predsjednicima HSS-a, HSLS-a i SDSS-a šef države je naglasio kako je od neprocjenjive važnosti da njihov savez s HDZ-om ostane čvrst barem do predsjedničkih izbora.

Štoviše, izvori Jutarnjeg tvrde da je Mesić odgovorio Milorada Pupovca da izađe iz koalicije s HDZ-om. To govori da Mesić, nakon kraja mandata, želi biti aktivan u politici bez ustavnih ograničenja šefa države.