IVO JOSIPOVIĆ:

'HDZ i službeno oglašava da je HRT pretvorio u svoju privatnu stranačku prćiju'

23.10.2017 u 21:52

Bionic
Reading

HDZ je u ponedjeljak na službenim stranicama objavio najavu Zvonka Milasa, državnog tajnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH i člana Predsjedništva HDZ-a, da na HTV-u od 1. siječnja kreće Peti kanal za hrvatsko iseljeništvo. Na tekst naslovljen 'U Mostaru i Sarajevu opet otvaramo dopisništva HRT-a koja su ukinuli Radman i SDP!', reagirao je, među ostalima, i bivši predsjednik Ivo Josipović

HDZ prenosi dijelove obraćanja Zvonka Milasa saborskim zastupnicima, prilikom podnošenja Izvješća o provedbi Strategije i Zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan RH za 2016. godinu u petak. Milas je tada poručio da opstojnost i prosperitet hrvatskog naroda izvan RH predstavljaju važan preduvjet za ostvarivanje cjelovitoga demografskog, političkog i gospodarskog potencijala države. 

Naglasio je da Središnji državni ured posebno dobro surađuje s Hrvatskom maticom iseljenika, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te saborskim Odborom za Hrvate izvan RH. 

'Također, važno je istaknuti konstruktivnu suradnju s Katoličkom Crkvom, odnosno s Hrvatskom inozemnom pastvom (Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu zajednički je ured Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, op. ur.) i hrvatskim katoličkim misijama koje su desetljećima bile nositelji očuvanja hrvatskog identiteta diljem svijeta', prenosi hdz.hr.

Na koncu izlaganja, Milas je istaknuo da je premijer Andrej Plenković kao zadaće od strateškog interesa istaknuo potrebu pronalaženja zakonskih rješenja i mjerodavnih propisa  za olakšavanje stjecanja hrvatskog državljanstva za pripadnike hrvatskog naroda, njihove potomke i bračne drugove te za primjereno ostvarivanje biračkog prava, tj. mogućnost uvođenja dopisnog glasovanja.

  • +13
Andrej Plenković u Mostaru Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'Hrvatski narod u BiH je strateška prioritetna Vladina zadaća, a odlazak među ljude je podjednako važan kao i konkretna materijalna pomoć. Predsjednik Plenković u prvoj godini svog mandata već je sedam puta posjetio BiH! Mogu najaviti da u Mostaru i Sarajevu uskoro ponovno otvaramo HRT-ova dopisništva koja je bez nekoga suvislog objašnjenja ukinuo Gordan Radman u mandatu SDP-ove Vlade, a da od 1. siječnja kreće tzv. Peti kanal HTV-a za hrvatsko iseljeništvo', kazao je Milas.

Na reakcije nije trebalo dugo čekati, a među prvima se oglasila novinarka HRT-a Maja Sever, podsjećajući na Zakon o HRT-u prema kojemu je ta institucija 'neovisna o bilo kakvom političkom utjecaju'.

'Naravno da propagandni mehanizam treba dovesti bliže glasačima. A evo uskoro i izbora pred vratima BiH HDZ-a. Lijepo se igrati tuđim novcem', tvitao je 'Hajdarović'.

'Pa čestitam! Bujanec već prima čestitke ili je još rano?', piše 'marsonia'.

'Zašto ne u Dublinu i Malmöu. Više se tamo Hrvata iselilo zbog HDZ-a nego što ih je u Sarajevu i Mostaru ostalo unatoč HDZ-u...', piše 'fraujaz'.

Oglasio se i bivši predsjednik.

.