nema razlike u programima

Hasanbegović: Iza Možemo! se kriju teoretičari lezbijskog sindikalizma

20.05.2021 u 10:05

Bionic
Reading

Kampanju za drugi krug lokalnih izbora u Novom danu komentirao je saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović, a koji je ušao u zagrebačku Skupštinu na listi Domovinskog pokreta

Hasanbegović je komentirao korištenje ideologije u kampanji u Zagrebu. 'Fenomen izbora u Zagrebu je sustavno političko-medijsko onemogućavanje ili prikrivanje prvorazredne ideološke pozadine Možemo!. Pokušava se prikriti ideološka supstanca pokreta koji se želi pokazati ad hoc skupinom zabrinutih građana, a riječ je o prvorazrednom ideološkom fenomenu. Imamo pokušaj uspostavljanja slike u kojoj će birači birati između deideologiziranih komunalnih aktivista koji se boze na biciklima za dobro građana i nasuprot njih nekakvu uskogrudnu ideološku platformu, a istina je potpuno obrnuta', kazao je Hasanbegović na N1.

'Ne mogu biti simboli neideološkog građanskog aktivizma ljudi koji su u svom djelovanju, seciram sada listu Možemo! i ešalon koji se krije iza platforme Možemo!, dakle teoretičari lezbijskoga sindikalizma, Vili Matula, dakle apologeti titoizma, Urša Raukar i slični… ne mogu biti ad hoc skupina zabrinutih građana koji se bore za dobro grada, lišena bilo kakve ideološke pozadine', dodao je Hasanbegović.

Smatra da svi imaju iste komunalne programe, da su svi protiv korupcije, a jedino što kandidate razdvaja je – ideologija.

Kaže da je rezultat izbora u prvom krugu posljedica konteksta u kojem su se odvijali izbori. 'Oni (Možemo!) su u prvom redu bili građanski bunt protiv višedesetljetne vladavine Milana Bandića. Fenomen Možemo! je posljedica sloma i propasti stožerne stranke ljevice, SDP-a. To je bila temeljna pretpostavka. S druge strane, u onom biračkom bazenu koji dijeli zajedničko biračko tijelo nije se nametnula dominantna snaga', rekao je Hasanbegović.

Smatra da je Škoro, s obzirom na okolnosti, postigao izvrstan rezultat jer su, između ostalog, mediji 'od Tomaševića radili kult ličnosti, a Škoru demonizirali'.