UZROK KRIZE?

Hajduk kupuje strance – svoje talente poklanja

11.01.2013 u 19:22

Bionic
Reading

Posljednjih nekoliko godina čelnici Hajduka napravili su brojne nelogične poteze, no najnelogičnijima se čine odlasci brojnih mladih igrača bez odštete. Igrača, koji su u drugim sredinama proigrali

I dok se Hajdukovi navijači ovih dana pitaju tko su i kakvi su igrači Jean Evrard Kouasi iz Obale bjelokosti, te Brazilci Lucas Patinho i Gabriel Cassio, rijetko tko se pita što je s mladim igračima Hajduka koji sve češće napuštaju Poljud prije nego li se izbore za mjesto u postavi, i to u pravilu bez odšteta. Maksimum koji je Hajduk na njima inkasirao je odšteta za razvoj, koju mu je garantirala Uefa.

Posljednji primjer takvog odlaska je mladi centarfor Mario Jelavić, koji se nametnuo kao potencijalna prinova Manchester Citya, no morao je pronaći novu sredinu zbog nemogućnosti ishodovanja radne dozvole. S Hajdukom se nije uspio dogovoriti, pa je potpisao stipendijski ugovor sa Slaven Belupom. Splićanima će pripasti mrvice od svega par tisuća eura, jer je Jelavić mlađi od 23 godine.

Prošle godine Hajduk se odrekao trojice mladih igrača, a svi su otišli s etiketom 'problematičnih'. No Dinko Trebotić se vrlo brzo skrasio u Lokomotivi, dok su Duje Čop u dresu Dinama i Mario Tičinović u dresu Nordsjaelanda igrali Ligu prvaka!? Uz Tičinovića, u redovima danskog prvaka zaigrao je i novopečeni reprezentativni stoper Ivan Runje, koji je prošle zime također bio na probi u Hajduku, no ni s njim se uspjeli dogovoriti.

Hajduk su nema tome davno napustili i Ivan Lendrić i Marko Livaja, koji nisu imali strpljenja čekati na klupi da im se otvori mjesto, pa su sreću pronašli u Waregemu, odnosno milanskom Interu. Odšteta je i u njihovim slučajevima bila minimalna, odnosno propisana aktima Uefe. Prije njih dvojice odlazili su i Marin Ljubičić, Ivan Rodić, Mario Sačer..., na koncu i Ivan Perišić.

Ništa bolje Splićani nisu poslovali ni s igračima koje su kupili jeftino i planirali skupo prodati u inozemstvo. Transferi Marina Tomasova, Anasa Sharbinija, Marija Brkljače, Brazilaca Jamesa, Paraibe i Thiaga, Japanca Inohe, Danca Sarića, Albanca Bulkua... potvrđuju kako su Splićani u pravilu više trošili nego su prihodovali od njihovih transfera.

Uzroke financijske krize čelnici Hajduka u prošlosti su bili skloni pronalaziti u raznim segmentima, no malo tko se odlučio na pažljiviju analizu. Da je, otkrio bi da bi uz bolje poslovanje Hajduk danas bio sigurno bogatiji za 5 – 10 milijuna eura ili bi u postavi imao igrače koji bi mu garantirali borbu za vrh prvenstvene ljestvice.