'VRATITE SE NA POSAO'

Hajdaš Dončić kaže da je štrajk u Zračnoj luci – čudan

21.11.2013 u 18:02

Bionic
Reading

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić komentirao je štrajk zaposlenih u zagrebačkoj Zračnoj luci i rekao da je on 'vrlo čudan' i da zaposlenici tamo imaju jedan od pet najboljih ugovora u državi. Pozvao ih je da pokažu razumijevanje i vrate se na posao

Ministar Hajdaš Dončić zajamčio je štrajkašima da im se prava neće smanjivati: 'Sukladno članku 133 koncesijskog ugovora, ZLZ ostaje neovisno poduzeće koje kontrolira provođenje koncesije i nema nikakve brige da se radnicima neće ista prava poštivati kao što se poštuju i do sada.'

Kaže da koncesionar, francuski ZAIC, poštuje svoje obveze te nema nikakvih kontraargumenata za to da se konzumira cijeli koncesijski ugovor uz punu zaštitu radnika.

Rekao je da mu je štrajk u ZLZ-u 'vrlo čudan' jer djelatnici ZLZ-a, kazao je, imaju jedan od pet najboljih ugovora u državi. Naveo je da je prosječna plaća zaposlenih osam tisuća kuna neto, da im se isplaćuju božićnice, regres i svi dodaci na plaće. 'Malo tko u državi ima takva prava i imat će takva prava zadržana u narednih pet godina, sukladno koncesijskom ugovoru', naglasio je ministar.

Iza štrajka, ocijenio je, kao i iza svakog drugog, kriju se neki drugi interesi: 'Kriju se dodatne beneficije, neki novac koji je možda ljudima obećan, a to je protuzakonito.'

Odbacio je tvrdnje organizatora štrajka da će koncesijski ugovor ZAIC-u omogućiti osnivanje tvrtki kćeri u koje će potom prebaciti radnike ZLZ-a. Kaže da je to regulirano koncesijskim ugovorom kroz članak 133. koji radnicima jamči jednaka prava.

Ni strah da se projekt izgradnje zračne luke neće realizirati nije opravdan: 'Koncesionar ima spremne ugovore i Vlada će u idućih desetak dana verificirati sve ugovore - o koncesiji te izravnom ugovoru koncesionara i banaka', rekao je ministar Hajdaš Dončić.

Odbacio je i ocjene o tome da je riječ o 'čudnim bankama' pokazavši novinarima nacrt ugovora. Pročitao je pritom kako se radi o Europskoj investicijskoj banci, Svjetskoj banci, banci Unicredit Austriji, Zagrebačkoj banci te Deutchebank Luksemburgu.