koga nema?

Hajdaš Dončić i Kuščević nisu opravdali izostanke sa sjednica Sabora u listopadu; kažnjeni sa 150 kuna

05.11.2019 u 09:29

Bionic
Reading

Pet zastupnika bez opravdanog je razloga u listopadu izostalo sa sjednice Hrvatskog sabora, izostali su po jedan dan pa će im zastupnički paušal od 1.500 kuna mjesečno biti umanjen svakom po 150 kuna

Bez opravdanog razloga izostali su SDP-ovi Siniša Hajdaš Dončić i Ivan Klarin, HDZ-ov Lovro Kuščević, zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović i nezavisni Marko Vučetić.

Iako su im mogućnosti za pravdanje izostanaka poprilično široke, u više od dvije godine, koliko ih se novčano kažnjava zbog toga, još nije bilo mjeseca, a da netko od 151 zastupnika nije neopravdano izostao.

Zastupnik izostanak može opravdati ako je bio bolestan, što mora potvrditi liječnik, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim i inim skupovima na koje je pozvan. Opravdava mu se i izostanak zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Zastupnici se novčano kažnjavaju samo ako izostanu sa skupne sjednice Sabora koja se, u pravilu održava srijedom, četvrtkom i petkom, ne prate im se izostanci sa sjednica radnih tijela koje se održavaju od utorka do petka.