katastrofa

Haiti: Raste broj poginulih u potresu, 1.297 osoba izgubilo život

16.08.2021 u 07:01

Bionic
Reading

Broj poginulih u razornom potresu u koji u subotu pogodio Haiti povećava se i prema najnovijim informacijama 1.297 osoba izgubilo je život, a raste i broj ozlijeđenih te sada iznosi više od 5.700 osoba, objavila je u nedjelju državna agencija za civilnu zaštitu

Također, ima puno nestalih i još više onih koji su pod ruševinama, objavila je agencija. Napore spasilaca mogla bi dodatno otežati tropska oluja Grace koja se približava Haitiju.

U potresu magnitude 7,2 po Richteru koji je pogodio jugozapad Haitija uništeno je 13.694 domova, a još 13.785 je oštećeno.

Mnoge zemlje, SAD, Dominikanska Republika, Meksiko i Ekvador poslali su spasioce, hranu i medicinsku opremu. No, problem je kako dopremiti pomoć stradalom stanovništvu, jer bande sprečavaju neometani dotok pomoći. Stoga je Bruno Maes, predstavnik UNICEF-a na Haitiju, pozvao na uspostavu humanitarnog koridora kako bi se dostavila potrebna pomoć.

Najsiromašnija američka zemlja još se sjeća potresa iz 2010. kada je više od 200.000 ljudi poginulo, a milijun i pol Haićana je ostalo bez krova nad glavom.