POPISANO 90.000 MRTVIH

Haićanskoj siročadi prijete krijumčari

25.01.2010 u 19:04

Bionic
Reading

Ministar zdravstva na Haitiju Alex Larsen, izjavio je u ponedjeljak kako očekuje da će konačni broj žrtava u potresu 12. siječnja biti 150.000, dodajući da su vlasti već popisale 90.000 trupala.

"Očekujemo blizu 150.000 mrtvih", rekao je Alex Larsen na tiskovnoj konferenciji. "U ministarstvu zdravstva popisali smo više od 90.000 mrtvih", dodao je. Međunarodne spasilačke ekipe izvukle su iz ruševina 133 osobe, a u potresu su ozlijeđene 194.000 ljudi.

Haićanski premijer: Haiti je kadar preuzeti brigu za obnovu zemlje 

Država Haiti je kadra sama preuzeti brigu za obnovu zemlje uništene u potresu 12. siječnja, rekao je u ponedjeljak u Montrealu haićanski premijer Jean-Max Bellerive, u prigodi otvorenja izvanredne sjednice o međunarodnoj pomoći.  "Haićanska država radi u nesigurnim okonostima, ali je kadra osigurati vodstvo koje narod od nje očekuje", rekao je Bellerive.
Govoreći o "kolosalnim" naporima u budućoj obnovi, premijer je pozvao međunarodnu zajednicu da pruži "veliku potporu" njegovoj zemlji. "Haitiju treba velika potpora partnera iz međunarodne zajednice na srednji i dulji rok. Razmjeri zadaće zahtijevaju od nas da radimo više, bolje i svakako i drukčije", rekao je. No "u ovom času apsolutni prioritet je zadovoljiti vitalne potrebe žrtava, kao što su voda, hrana, sklonište i liječnička skrb", dodao je.

UNICEF: haićanskoj siročadi prijete krijumčari

Haićanska djeca, koja su zbog katastrofalnog potresa ostala bez roditelja ili su od njih razdvojena, u velikoj su opasnosti da padnu u ruke krijumčarima ili postanu žrtve nezakonitih posvojenja, upozorile su u ponedjeljak vlada i humanitarne skupine.
Beskrupulozni trgovci ljudima mogli bi iskoristiti kaos i bezvlašće koje je poslije potresa 12. siječnja zavladalo u ionako nesređenoj i siromašnoj karipskoj zemlji te s njima pobjeći preko granice u Dominikansku Republiku, upozoravaju udruge i vlada.

Policija zadužena za zaštitu maloljetnih osoba poslala je pojačanja na granice, no njezino je ljudstvo desetkovano jer je mnogo policajaca poginulo u potresu. "Vrlo smo zabrinuti jer primamo sve češća izvješća da se djecu otima i preprodaje izvan zemlje", rekao je Kent Page, glasnogovornik za UN-ovu zakladu za djecu (UNICEF). Page pritom nije naveo pojedinačne slučajeve. Vlasti strahuju da bi i zakonite humanitarne udruge mogle djecu odvesti izvan zemlje radi posvojenja prije nego se sa sigurnošću utvrdi jesu li im roditelji doista poginuli. Haićanska vlada zbog toga je prošlog tjedna obustavila takve tipove posvojenja jer nema pouzdanih podataka o broju djece koja su bez roditelja ili su izgubila roditelje u potresu. U samome Port-au-Princeu sasvim je uobičajena pojava vidjeti gladne maloljetnike kako lutaju ruševinama.

UNICEF je objavio da je dosad popisao 700 djece koja su izgubila dodir s roditeljima poslije potresa, no zabrinjavajuće je što je jedna druga humanitarna organizacija popisala 3.000 djece koju smatra ugroženom. Neka od te izgubljene djece pristupila su pljačkaškim skupinama, a neke su preuzeli rođaci ili susjedi, navodi Organizacija za bolju budućnost djece. Prošlog tjedna određen broj djece otputovao je u Sjedinjene Države, zatim Nizozemsku, Francusku, no riječ je o posvojenjima koja su bila dogovorena prije potresa. Članice EU-a tražit će zajedničku politiku posvojenja djece s Haitija, objavio je u petak europski povjerenik za pravosuđe Jacques Barrot.

Hrvatski crveni križ prikupio 2,9 milijuna kuna za pomoć stradalima u Haitiju

Hrvatski crveni križ do danas je u akciji prikupljanja pomoći za potresom pogođene Haićane prikupio 2.923.460 kuna. Građani, tvrtke, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i institucije darovali su 1.923.460 kuna, a Vlada RH milijun kuna.
Hrvatski crveni križ zahvalio je svima koji su dali prilog i tako pomogli u najvećoj akciji spašavanja u proteklih nekoliko desetljeća.

Novčanu pomoć za unesrećene Haićane građani i tvrtke i dalje mogu uplatiti na žiroračun Hrvatskoga crvenog križa broj 2340009-1511555516 poziv na broj odobrenja 01 te pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 (6,15 kn, PDV uključen). Osim toga, donacija se može uplatiti i on-line na internetskoj adresi Hrvatskoga crvenog križa (www.hck.hr). Sve on-line uplate te uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb oslobođene su bankovnih naknada. Svog prihoda odrekao se i telekomunikacijski partner Hrvatskoga crvenog križa Markot.tel d.o.o.

Hrvatski crveni križ napominje da je od četvrtka, 21. siječnja, na Haitiju i njegov pripadnik Tihomir Štrekelj (46) s jedinicom od sedam članova za žurno djelovanje Crvenoga križa Austrije. Njihova zadaća jest pročišćavanje vode i promicanje higijenskih navika te poučavanje volontera Crvenoga križa na Haitiju o korištenju opreme za proizvodnju pitke vode i poboljšanje sanitarnih uvjeta.