izborne jedinice

Habijan: Oporba je licemjerna, ni oni ne zovu nas kada pišu zakone

12.05.2023 u 13:48

Bionic
Reading

Zastupnik HDZ-a Damir Habijan nazvao je u petak oporbene stranke licemjernima, zamjerivši im što prilikom izrade svojih zakonskih prijedloga u vezi izbora nisu osnivali radne grupe ni pozivali HDZ da u njihovoj izradi surađuje, a sada prozivaju HDZ što to ne čini u izradi novog Zakona o izbornim jedinicama.

"HDZ-ov prijedlog novog Zakona o izbornim jedinicama u saborsku proceduru doći će na vrijeme, sukladno odluci Ustavnog suda”, najavio je Habijan nakon okruglog stola o izbornom zakonodavstvu koji je u organizaciji deset oporbenih klubova održan u petak u Hrvatskom saboru.

Komentirajući okrugli stol, poručio je da svjedoče velikom licemjerju i dvostrukim mjerilima i kriterijima oporbe, koja traži osnivanje široke radne skupine.

"U zadnje dvije godine oporba je podnijela devet prijedloga izmjena zakona iz područja izborne legislative - tri prijedloga Marije Selak Raspudić, dva Kluba zastupnika SDP-a i četiri Kluba Mosta, a u koliko tih zakonskih prijedloga je sudjelovao HDZ ili su se osnivale radne skupine", zapitao je Habijan.

Naglasio je da HDZ nije sudjelovao u izradi nijednog tog prijedloga, te da ih oporba sada optužuje da krše demokratsku proceduru.

Uzvratio je i na zahtjeve oporbe da se cijeli proces vrati u parlament, istaknuvši da svaki zakonski prijedlog, uključujući i prijedlog o izbornim jedinicama prolazi propisanu zakonsku proceduru, uz javno savjetovanje i raspravu na nadležnim saborskim odborima i dva čitanja, što će sve, kaže, biti gotovo do 1. listopada.

  • +7
Okrugli stol o izbornim jedinicama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na kritike ustavnopravnih stručnjaka da novi zakon neće udovoljiti zahtjevima Ustavnog suda, Habijan je odgovorio da još nemaju gotov prijedlog ali da se priča o nečemu 'što bi bilo, kad bi bilo', što je ocijenio prilično neozbiljnim.

Kada dođe zakonski prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave, siguran sam da će Vlada poštovati sve što je Ustavni sud u svojoj odluci naložio, poručio je Habijan.