nemogući prijedlog

Varaždinski SDP-ovci protiv cijepanja županije na dvije izborne jedinice

28.04.2023 u 11:20

Bionic
Reading

SDP Varaždinske županije protivi se cijepanju Varaždinske županije na pola kada je u pitanju ustroj novih izbornih jedinica za parlamentarne izbore

Izjavila je to u petak na stranačkoj konferenciji za novinare u Varaždinu saborska zastupnica i predsjednica županijske organizacije te stranke Barbara Antolić Vupora koja takav prijedlog drži nemogućim jer na taj način Varaždinska županija više ne bi bila cjelovita.

Zastupnica tvrdi da teza o cijepanju Varaždinske županije na pola korespondira sa stavom jedne osobe iz Instituta Ivo Pilar i HDZ-ove radne skupine.

"Nažalost, tu istu tezu nekoliko su puta ponovili iz redova HDZ-a. Sasvim sigurno birači Varaždinske županije nisu zaslužili da svoje zastupnike ni ne poznaju. Ljudi koji će doći iz nekih drugih županija neće voditi računa o svojoj sredini, birači neće poznavati svoje zastupnike, što je nedopustivo i što će SDP braniti do kraja#, poručila je.

Prema informacijama koje je medijima ponudila Antolić Vupora Varaždinska bi se županija podijelila na pola između dvije izborne jedinice. Neke bi općine i gradovi ostali u sklopu 3. izborne jedinice.

Veliki i Mali Bukovec, Sveti Đurđ, Ludbreg, Martijanec, Varaždinske Toplice, Ljubešćica, Novi Marof, Breznički Hum, Visoko i Breznica potpali bi pod 2. izbornu jedinicu u kojoj su i Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Ustavni sud sam je naložio da se treba uvažavati zemljopisna kartografija i da se upravno teritorijalne jedinice pri novoj ustrojbi izbornih jedinica moraju poštivati, uz poštivanje geografskih osobitosti pojedine regije, dodala je.

Predsjednik varaždinskog SDP-a i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković istaknuo je da SDP ima prije3dlog da cijela Hrvatska ima šest izbornih jedinica te da bi po logičnom slijedu prva izborna jedinica trebao biti Grad Zagreb.

"Prva jedinica bio bi Grad Zagreb s 28 zastupnika. Druga izborna jedinica bi bila naša sjeverozapadna Hrvatska s pet županija - Krapinsko-zagorska, Međimurska, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka i Varaždinska, rekao je Marković.

Slavonske županije bile bi u trećoj izbornoj jedinici. Četvrta izborna jedinica bila bi središnja Hrvatske, peta zapadna Hrvatska, znači Istra, Primorsko-goranska županija i Ličko-senjska i šesta bi bila Dalmacija sa svim pripadajućim županijama, dodao je.