okrugli stol

Oporba i stručnjaci bistrili kako bi trebale izgledati izborne jedinice

12.05.2023 u 13:45

Bionic
Reading

Oporbeni saborski klubovi, ustavni stručnjaci i politolozi u petak su upozorili da je HDZ-ov postupak izrade novog Zakona o izbornim jedinicama netransparentan te se založili da se osnuje široka radna skupina koja bi uključivala stručnjake i stranke vladajućih i opozicije

Na okruglom stolu u Hrvatskom saboru o izmjeni izbornog zakonodavstva u organizaciji oporbenih stranaka sudjelovali su profesori ustavnog prava s riječkog i zagrebačkog Pravnog fakulteta Sanja Barić, Đorđe Gardašević i Robert Podolnjak te politolozi sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Goran Čular i Berto Šalaj. Okruglom stolu nisu nazočili članovi HDZ-a.

Tijekom rasprave oporbeni zastupnici upozorili su da je sadašnji postupak reforme izbornog sustava potpuno netransparentan, ustvrdivši kako se radi o "nevjerojatnom iskazivanju prezira HDZ-a spram demokratskih procedura".

SDP-ov Peđa Grbin smatra da će vladajući iznjedriti onakav prijedlog zakona za koji su izračunali da će im donijeti najviše glasova.

"HDZ će u postupku donošenja prijedloga pokušati napraviti što je moguće veće izigravanje forme kako bi ljudima ogadio politički sustav i smanjio izlaznost na izbore. Jedino na što su orijentirani je rezultat, ništa ih drugo ne zanima", kazao je.

Grbin smatra da bi oporba trebala pokazati da je drugačija Hrvatska moguća, a Davorko Vidović (Socijaldemokrati) predložio je da opozicija izađe sa zajedničkim alternativnim prijedlogom zakona o izbornim jedinicama, u kojem bi se maksimalno poštivala biračka volja i teritorijalna koherentnost.

"Ovako se potvrđuje opravdana sumnja da će iz kuhinje ili dnevnog boravka Šeks-Ressler proizaći zakon koji neće ukloniti niti jedan od zahtjeva Ustavnog suda i razloga zašto je taj zakon poništen", rekao je Vidović.

Osnovati radno tijelo sa stručnjacima i zastupnicima pozicije i opozicije

Podsjetivši da je Ustavni sud ukinuo Zakon o izbornim jedinicama zbog izrazitih razlika u broju birača među pojedinim izbornim jedinicama, Podolnjak se založio da se pri izradi prijedloga novog zakona osnuje radno tijelo koje će obuhvatiti stručnjake različitih profila te zastupnike pozicije i opozicije.

Budući da u popisu birača imamo 500.000 birača više od punoljetnih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj, Podolnjak smatra kako bi pri izradi izbornih jedinica trebalo uzeti kriterij birača koji su glasovali.

  • +7
Okrugli stol o izbornim jedinicama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Izborne jedinice u što je moguće većoj mjeri trebaju slijediti granice upravne podjele zemlje, a novi prijedlog izbornih jedinica, koji je neslužbeno iscurio u javnost, još više dijeli pojedine županije nego dosad.

Da bi stručnjaci i predstavnici oporbe trebali sudjelovati u svim fazama kreiranja zakona o izbornim jedinicama smatraju i Gardašević i Barić, koja je dosadašnji postupak izrade novog zakona ocijenila nedemokratskim.

Politolog Šalaj podsjetio je kako je još 1999. godine saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav imenovao stručno povjerenstvo od ustavnih pravnika i politologa, od koji su neki bili bliski vladajućoj stranci, a neki opoziciji.

Oni su tada izradili stručni prijedlog o kojem je provedena politička i javna rasprava, a nakon toga je usvojen u Hrvatskom saboru. Sada se odustalo od toga, ocijenio je.