glavni tajnik un-a

Guterres zatražio još 35 milijardi dolara za program WHO-a protiv covida-19

10.09.2020 u 15:27

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je još 35 milijardi dolara, uključujući 15 milijardi u sljedeća tri mjeseca, za program "ACT Accelerator" Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kojim se podržava razvoj cjepiva, liječenje i dijagnostika covida-19

Dosad su prikupljene tri milijarde dolara, rekao je Guterres na događaju prenošenom online u četvrtak nazivajući to "financiranjem sjemenja", što je manje od 10 posto svote koju WHO treba za program formalno nazvan Acces to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator.

Novčana potpora je dosad zaostajala za ciljevima, a države i vlade uključujući Europsku uniju, Veliku Britaniju, Japan i Sjedinjene Države sklapaju bilateralne dogovore za cjepiva, što je ponukalo Guterresa i glavnog direktora WHO-a Tedrosa Adhana Ghebreyesusa da pozove države na veći doprinos.

"Sada nam je potrebno još 35 milijardi", rekao je Guterres tijekom sastanka vijeća osnovanog da ACT Accelerator dobije zamah.

"Zaista je potrebna hitnost zbog tih brojki. Bez dodatnih 15 milijardi dolara tijekom sljedeća tri mjeseca, s tim da se počne odmah, izgubit ćemo tu mogućnost", rekao je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obećala je potporu, a u kolovozu je već obećala 400 milijuna eura.

"Teško je naći potrebniji slučaj za ulaganje. Europska unija će ostati duboko i potpuno posvećena uspjehu ACT Acceleratora", rekla je von der Leyen. "Svijet ga treba, mi ga trebamo".

Tedros je ponovio poziv na povećanje kliničkih testova za covid-19. AstraZeneca je ovaj tjedan pauzirala kasnu fazu ispitivanja o potencijalnom cjepivu nakon što se razbolio sudionik u Velikoj Britaniji.