'snažna inkriminacija'

Grmoja: Mayerovo svjedočenje je pogubno po Plenkovićevu Vladu

19.10.2022 u 14:45

Bionic
Reading

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja (Most) ustvrdio je u srijedu da je svjedočenje Davora Mayera pogubno po Vladu Andreja Plenkovića jer snažno inkriminira i premijera i bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića da su radili u korist mađarskih interesa u Ini

„Jučerašnje svjedočenje Davora Mayera bilo je pogubno po Plenkovićevu Vladu jer je srušilo tezu vladajućih da se radi o nekakvom komplotu oporbe i Uskočkog optuženika Dragana Kovačevića kako bi se srušila Vlada", izjavio je Grmoja na konferenciji za novinare.

Grmoja kaže da je Davor Mayer potvrdio sve ono što je Kovačević govorio - i otišao korak dalje, iznijevši neke informacije koje dodatno rasvjetljavaju odnos hrvatske Vlade prema sisačke rafinerije.

Mađari dopuštaju korupciju u Ini da bi provodili odluke na štetu hrvatskih interesa

"Izrekao je informaciju koja snažno inkriminira bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića i premijera Andreja Plenkovića, da je njima kao članovima Uprave Ine sugerirano da se mora ići u potpisivanje Memoranduma, gradnju prespoja da nafta može ići prema Mađarskoj i zatvaranje sisačke rafinerije jer Hrvatska mora dobiti zeleno svjetlo od Mađarske za ulazak u Schengen i OECD”, ocijenio je i naglasio: "Ako to nije veleizdaja, ja ne znam što jest".

Osim toga, dodao je, Mayer je izrekao da su se u Upravi MOL-a "morale upaliti sve crvene lampice" oko nestanka milijarde kuna i da to nije moglo biti neprimijećeno, što nam sugerira da Mađari dopuštaju korupciju kako bi mogli provoditi odluke koje idu na štetu hrvatskih nacionalnih interesa i građana, a u korist MOL-a.

Iznio je i informacije jako štetne za ovu Vladu, a to je da su sadašnji članovi Uprave Ine Darko Markotić i Niko Dalić, u najmanju ruku, suspektni - Markotić jer je 2009. godine bio MOL-ov čovjek u Upravi Ine, a Dalić jedini od članova Uprave Ine jedini koji nije svjedočio u hrvatski korist na arbitraži.

„Čak i notorni Ivan Vrdoljak nije želio potpisati Memorandum i prespoj prema Mađarskoj jer je bio svjestan što bi to značilo. To je napravio Ćorić, koji je za to nagrađen mjestom viceguvernera HNB-a, i Andrej Plenković. Ivo Sanader je napravio jedan akt veleizdaje, a Plenković cijeli niz manjih poteza koji su više pogodovali MOL-u od onoga što je napravio Sanader”, poručio je Grmoja.

Ako je i od Bačića- previše je!

Komentirajući izjavu Branka Bačića (HDZ) da je Mayer pokazao naknadnu pamet i kupovao bolju prošlost, Grmoja je kazao da je Mayer svjedočio u hrvatsku korist i na arbitražama i u postupku protiv Sanadera. Čovjek koji nema hrabrosti i koji ima naknadnu pamet to ne bi radio jer se time riskira i osobna i sigurnost obitelji. Kada netko angažira obavještajne službe da prate Mayera i tko je upregnuo cijelu državu da se zaštite mađarski interesi, i onda Mayera nazvati kukavicom s naknadnom pameti, ako je i od Bačića, previše je, ocijenio je.

Grmoja je najavio da nastavljaju sa saslušanjima, možda već idući tjedan, u četvrtak, i to s članovima Nadzornog odbora.

Ako i oni potvrde ove informacije, onda je svima jasno da ova Vlada mora otići, ali to onda više neće biti zahtjev samo oporbe nego cjelokupne hrvatske javnosti, smatra čelnik Antikorupcijskog vijeća.