koga očekuje?

Grmoja o Antikorupcijskom vijeću: Definitivno će sutra netko od članova Uprave Ine doći na to saslušanje

17.10.2022 u 12:45

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća i zastupnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u ponedjeljak kako će na sutrašnje saslušanje pred Antikorupcijskim vijećem doći netko od bivših članova Uprave Ine, no nije htio precizirati o kome se konkretno radi

"Ne bih organizirao ni sazivao sjednicu da nemam garanciju da će barem netko doći. Definitivno će sutra netko od članova Uprave Ine doći na to saslušanje", rekao je Grmoja za Hinu upitan očekuje li dolazak nekoga od pozvanih na sutrašnju sjednicu Antikorupcijskog vijeća.

Sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije vezano za aferu u Ini zakazana je za 11 sati u Hrvatskom saboru, a Grmoja je pozvao premijera Andreja Plenkovića, bivšeg ministra Tomislava Ćorića i članove Uprave INA-e Niku Dalića, Barbaru Dorić, Darka Markotića, Ivana Krešića i Davora Mayera.

"Bit će zanimljivo da se zapravo vidi odnos samog MOL-a prema Ini, da se vidi na koji način se zapravo upravlja samom Inom i što je u konačnici dovelo do preusmjeravanja hrvatske nafte prema Mađarskoj i gašenja sisačke rafinerije", ustvrdio je Grmoja.

Ustvrdio je i kako, nakon što vladajući preko saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav nisu uspjeli zaustaviti saslušanja pred Antikorupcijskim vijećem, sada pokušavaju fokus javnosti pomaknuti na način da su u vrijeme sutrašnje sjednice Vijeća na dnevni red saborskog zasjedanja stavili Plenkovićevo izvješće o radu Vlade.

Na prošloj sjednici Vijeća saslušan Dragan Kovačević

Bivši šef Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević odazvao se pozivu na javno saslušanje na prošloj sjednici Antikorupcijskog vijeća. Izjavio je tada da je na sastanku u Vladi premijer Andrej Plenković sugerirao da se potpiše memorandum koji bi značio gašenje sisačke rafinerije, što je Kovačević odbio. Iznoseći svoje tvrdnje o ulozi premijera Andreja Plenkovića i bivšeg ministra Tomislava Ćorića u vezi preusmjeravanja nafte Mađarskoj, Kovačević je rekao da je taj sastanak bio pripreman na razini ministara, a pritisak za gašenje rafinerije se provodio 10 godina.

Plenković je te tvrdnje odbacio, a oporbu je prozvao zbog pozivanja Kovačevića pred Antikorupcijsko vijeće.

Predsjednik Uprave Jadranskog naftovoda Stjepan Adanić izjavio je tada da je svjedočenje nekadašnjeg čelnika Uprave Dragana Kovačevića na Antikorupcijskom vijeću obilovalo nizom poluistina jer su ključne odluke donesene u prvoj polovici 2015. kad Andrej Plenković nije bio premijer.