status hrvata

Grlić Radman: Schmidtova intervencija u izborni zakon BiH je očekivana i tek je prvi korak

03.10.2022 u 12:11

Bionic
Reading

Promjene koje je visoki predstavnik u BiH uveo na dan izbora „očekivane” su i potvrđuju da je Daytonsko-pariški sporazum međunarodno pravo, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na predstavljanju kampanje o važnosti NATO-a u Zagrebu.

„Mogu samo reći da je ta odluka očekivana budući da su propuštene prilike dogovora između političkih lidera, prije svega bošnjačkih s hrvatskim”, rekao je o odluci visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta uoči obraćanja studentima.

Schmidt je u nedjelju iskoristio svoje ovlasti i nenajavljeno nametnuo izmjene izbornog zakona koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka. Te promjene idu u korist Hrvata u susjednoj zemlji.

Grlić Radman u ponedjeljak je rekao da su hrvatski lideri bili spremni na dogovor, no on se nije ostvario te je stoga „ostalo na odluci” visokog predstavnika da bi se zaštitio Daytonsko-pariški sporazum.

„Ovo je potvrda da je taj sporazum međunarodno pravo i da se jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana morala poštivati kako bi se osigurala institucionalna stabilnost, sigurnost i prosperitet Bosne i Hercegovine”, rekao je ministar.

Schmidtove izmjene su „prvi korak”, rekao je hrvatski šef diplomacije.

  • +9
Dragan Čović glasao na izborima u BiH Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic