komentar premijera

Plenković o izborima u BiH i odluci visokog predstavnika: Bošnjaci su opet preglasali Hrvate

02.10.2022 u 22:08

Bionic
Reading

Nakon večerašnje intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta u izborni zakon BiH, oglasio se i premijer Andrej Plenković

Plenković se oglasio oko rezultata hrvatskih predstavnika na izborima u BiH. 'Upravo sam razgovarao s Draganom Čovićem i čestitao mu na izbornim rezultatima! HDZ BiH i kandidati HNS-a BiH, kao i Borjana Krišto dobili su uvjerljivu podršku hrvatskih birača u BiH', poručio je Plenković na Twitteru.

'Pozdravljamo intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon. U tome smo ga cijelo vrijeme podržavali nakon što nisu uspjeli pregovori političkih aktera u BiH te smo vodili razgovore sa svim zemljama', napisao je Plenković.

'Izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata i pridonose ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda i Vladi Federacije BiH. Poslije izbora potrebno je da politički akteri nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i u Predsjedništvu. Ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose konstitutivnih naroda', zaključio je Plenković.