UDAR NA 'ETNONACIONALISTE'

O iznenađujućem potezu Schmidta oglasile se SAD i Velika Britanija, pogledajte što kažu

  • Autor: B. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 02.10.2022 21:27
  • Objavljeno 02.10.2022 u 21:15
Joe Biden u Sarajevu 2009. (arhivska fotografija)

Joe Biden u Sarajevu 2009. (arhivska fotografija)

Izvor: EPA / Autor: STR

SAD i Velika Britanija poduprle su u nedjelju odluku visokog predstavnika za BiH da izmijeni izborni zakon, uz ocjenu kako je bilo krajnje vrijeme da se donesu mjere koje će omogućiti bolje funkcioniranje Federacije BiH i otkloniti mogućnosti blokada kakve su postojale u proteklim godinama.

'Odluka Visokog predstavnika rješava probleme koji godinama opterećuju Federaciju Bosne i Hercegovine. Četiri godine nakon izbora 2018. godine, u Federaciji BiH nisu provedeni rezultati izbora, a Ustavni sud Federacije gotovo je paraliziran. Ovim su građani u Federaciji lišeni ustavnih prava, podrivena je vladavina zakona, a etno-nacionalisti širom BiH ohrabreni. Svi ovi problemi predstavljaju prijetnju suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH', kazali su iz Ambasade SAD-a.

Dodaju da su u proteklim godinama političke stranke imale više prigoda da riješe preostale probleme koji se tiču funkcionalnosti i raspodjele vlasti u FBiH.

'U proteklim godinama političke stranke imale su više prigoda riješiti preostale probleme koji se tiču funkcionalnosti i raspodjele vlasti u Federaciji, uključujući i u avgustu i septembru kada ih je visoki predstavnik pozvao da pokušaju postići iskren kompromis. Umjesto toga, mnoge stranke su našle nove načine kako napadati institucionalni integritet zemlje. Građani Bosne i Hercegovine trebaju i zaslužuju funkcionalnu vlast koja će biti sposobna reagirati na sve veći broj unutrašnjih i vanjskih kriznih situacija. Nefunkcionalnost nije samo neodgovorna, ona je opasna.

Kada je vladajuća koalicija u Republici Srpskoj poduzela korake s ciljem podrivanja državnih institucija i integriteta BiH, međunarodna zajednica poduzela je korake i sankcionirala odgovorne lidere. Kada su lideri iz osobnog interesa pokušali uslovljavati financiranje izbora, međunarodna zajednica poduzela je aktivnosti i osigurala Centralnoj izbornoj komisiji sredstva neophodna za održavanje izbora i zaštitu demokratskih prava građana BiH. Međunarodna zajednica ne može dozvoliti da se nefunkcionalnost Federacije nastavi još četiri godine i ne može više vjerovati praznim obećanjima i lažnoj posvećenosti političkih idera da će ovaj put iskreno pregovarati, da će postići smislen kompromis i da će interese građana koje predstavljaju staviti iznad sopstvenih, uskih etno-nacionalističkih ili financijskih interesa. Prošlo je vrijeme praznih obećanja lidera koji konstantno ne postižu rezultate”.

  • +18
  • +15

Izbori u BiH

Izvor: EPA / Autor: ALEKSANDAR GOLIC

Zaključili su da će sve stranke u Schmidtovom potezu naći nešto što im se dopada, kao i nešto što im se ne dopada.

'Sve stranke će u ovim amandmanima naći nešto što im se dopada, kao i nešto što im se ne dopada. Neke će biti razočarane jer ova odluka ne mijenja osnovnu strukturu vlasti u BiH. Daytonski mirovni sporazum definira BiH kao jednu zemlju u kojoj postoje dva entiteta, tri konstitutivna naroda, Ostali i građani. Visoki predstavnik ne može mijenjati Ustav iz Daytona; to je odgovornost političkih stranaka u BiH, kao što je naglasio i Europski sud za ljudska prava. Odgovornost visokog predstavnika je provedba Daytonskog mirovnog sporazuma. To uključuje osiguranje funkcionalnosti institucija u BiH i mehanizama raspodjele vlasti u tim institucijama. Ako one ne funkcioniraju, građani ne mogu voditi debate i odlučivati o tome žele li i kako promijeniti način na koji se upravlja u zemlji.

Ponovna uspostava funkcionalnosti u Federaciji prvi je korak ka obnovi unutrašnje ravnoteže koja je BiH potrebna da rješava pitanja upravljanja, osigura prosperitet, odgovori na šire geopolitičke izazove i osigura svoje mjesto u evro-atlantskoj zajednici zemalja.

SAD snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Sada je na političkim liderima u Federaciji da iskoriste ovu šansu i da po strani ostave razlike, rade na postizanju napretka i izgrade bolju budućnost za sve koje predstavljaju. Oni koji nastoje uništiti institucije ove zemlje radi vlastitih političkih interesa, bez obzira bili oni iz Federacije ili Republike Srpske, bit će za to smatrani odgovornim', zaključili su iz veleposlanstva SAD-a u BiH.

O odluci visokog predstavnika oglasio se i veleposlanik Velike Britanije u Sarajevu Julian Reilly preko Twittera.

'Ujedinjeno Kraljevstvo podržava ulogu visokog predstavnika u BiH i njegovog Ureda. Žalosno je da su ovlasti visokog predstavnika i dalje potrebne u BiH, ali u nedostatku domaće političke volje ili liderstva, visoki predstavnik ima važnu ulogu u implementaciji Daytonskog sporazuma i pružanju podrške okviru za prosperitetnu budućnost. Njegove današnje odluke treba promatrati u tom svjetlu. Funkcionalne vlasti, na svim razinama, ključne su za osiguranje napretka i stabilnosti. Domaći politički akteri moraju sada raditi zajedno i implementirati izborne rezultate te podržati reforme potrebne za napredak BiH na euroatlantskom putu, napisao je Reilly.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!