Ministar MVEP-a

Grlić Radman: Hrvatska najbolje razumije kroz što Ukrajina prolazi

09.05.2022 u 18:40

Bionic
Reading

Hrvatska je najmlađa i jedina članica Europske unije koja je doživjela agresiju kakvu danas proživljava Ukrajina pa najbolje razumije kroz što prolazi, kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman povodom obilježavanja Dana Europe u WESPA Spacesu u Zagrebu

„Mi znamo o čemu se radi, znamo kako trpe, znamo kako su ponosni, znamo kako su hrabri i znamo kako ne daju na vlastiti identitet“, dodao je Grlić Radman.

Kazao je i da je članstvo u Europskoj uniji Hrvatskoj donijelo dodatnu zaštitu, sigurnost i prilike za rast i razvoj, te da je zato Hrvatska praktički predodređena za poticanje procesa proširenja Europske unije.

Govorio je i o jučerašnjem posjetu Ukrajini sa premijerom Andrejom Plenkovićem tijekom kojeg su razgovarali sa predsjednikom Zelenskijem, predsjednikom vlade Denisom Šmihaljom i predsjednikom parlamenta.

"Posjetili smo gradić Irpinj i Buču, koji su bez ikakvog razloga i povoda bombardirani, stambeni objekti su sravnjeni sa zemljom, civili ubijani i bačeni u masovnu grobnicu, njih četiri stotine", kazao je.

Ured Europskog parlamenta Hrvatske je povodom Dana Europe u ponedjeljak prigodno je organizirao niz aktivnosti i radionica fokusiranih na mlade pošto je 2022. proglašena Europskom godinom mladih.

Ovu priliku iskoristili su i za isticanje važnosti Unije kao zajednice solidarnosti, vrijednosti i vladavine prava, što je posebno važno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Prigodno su govorili voditeljica ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, te veleposlanik Ukrajine u RH Vasil Kirilič i francuski veleposlanik Gael Veyssiere, čija zemlja ovo polugodište predsjeda Unijom. 

Mladima je Dan Europe čestitao ukrajinski veleposlanik Vasil Kirilič koji je kazao da je Europa snažna međunarodna zajednica koja je pružila snažan otpor ruskoj agresiji.

„Ovo što se danas događa u Moskvi nazivaju paradom pobjede…pobjeda nije parada, pobjeda nije stvar, pobjeda je mudrost i solidarnost međunarodne zajednice, pobjeda je kada vođe naroda posjećuju čuvara Europe.“, kazao je Kirilič. 

„To čine jaki, to čine mudri i oni koji gledaju u sutrašnjost. Tako je učinio i veliki prijatelj Ukrajine, predsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova koji su jučer posjetili Kijev“, dodao je.

Voditelj ureda Europske komisije Ognian Zlatev mladima je poručio da je njihova uloga danas važnija nego ikad, te ih pozvao da iskoriste mogućnosti i potencijal koji su im na raspolaganju, a posebno je istaknuo projekt Erasmus+.

„Europa vam stoji na raspolaganju. Istraživanje, znanost i inovacije u središtu su strategije Unije za poticanje rasta i zapošljavanje.“, poručio je mladima.

„2022. je trebala biti godina velikog oporavka, izlaska iz pandemije, ekonomskog rasta, zelenog oporavka i digitalne tranzicije“, rekla je predstavnica ureda Europskog parlamenta Simeonova Staničić.

No, dodala  je da je zbog ruske agresije u prvom planu sada borba za mir i sigurnost.

Za mlade je organiziran cjelodnevni program tijekom kojeg će imati mogućnost sudjelovati na raznim edukativnim radionicama, predavanjima, kvizu o EU, ali i brojnim drugim zabavnim sadržajima.