dan pobjede

Pogledajte kako su proruski separatisti sudjelovali u mimohodu u Mariupolju za 9. svibnja

09.05.2022 u 18:03

Bionic
Reading

Proruski separatisti nosili su u ponedjeljak golemu zastavu svetog Jurja, ruski domoljubni simbol, hodajući kroz Mariupolj, ukrajinsku luku koju je gotovo u cijelosti zauzela ruska vojska po cijenu velikih razaranja

Mimohod je upriličen u povodu proslave 9. svibnja, dana pobjede nad nacistima 1945.

Zastavu s narančastim i crnim prugama od početka 2000-ih nose milijuni Rusa u spomen na sovjetske vojnike pale u ratu s nacistima.

Zastavu dugu 300 metara nosila je u ponedjeljak u Mariupolju povorka na čijem je čelu išao separatistički čelnik Denis Pušiljin, objavio je potonji na Telegramu.

  • +6
Parada u Mariupolju Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

Na fotografiji uz tu objavu vidi se Pušiljin koji s osmijehom drži golemu zastavu zajedno s osobama koje su navodno stanovnici tog grada što je bio poprištem najžešćih borba od početka ruske ofenzive na Ukrajinu.

Pušiljin je i na svojoj jakni nosio malenu zastavu svetog Jurja u obliku slova "Z", znaka prepoznavanja ruskih oklopnih vozila koji je postao simbol pristaša ofenzive.

"Zajedno sa stanovnicima Mariupolja danas, na Dan pobjede, nosili smo golemu zastavu svetog Jurja dugu 300 metara", napisao je Pušiljin.

Mariupolj, veliki lučki grad na jugoistoku Ukrajine, gotovo je u cijelosti pod kontrolom ruskih snaga koje se sada bore s preostalim ukrajinskim braniteljima ukopanim u velikoj čeličani Azovstalju.

Nakon višetjedne krvave opsade grad je najvećim dijelom razoren.