PRESUDNE ZA PREŽIVLJAVANJE

Nije samo Telegram: Na ove se aplikacije Ukrajinci oslanjaju u ratu

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 09.05.2022 10:53
  • Objavljeno 09.05.2022 u 10:53
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: bigtunaonline / Alamy / Alamy / Profimedia

Dok se Ukrajina suočava s vojnom invazijom, Ukrajinci se oslanjaju na ove vitalne Android i iOS aplikcije kako bi ostali informirani i povezani

U vrijeme krize naši telefoni mogu postati naši spastelji, što se i te kako može vidjeti u slučaju ruskog napada na Ukrajinu gdje Ukrajinci koriste tehnologiju kako bi uzvratili udarac. Od pravovremenog upozorenja o zračnim napadima do enkriptiranih poruka, Ukrajinci se oslanjaju na razne aplikacije kako bi preživjeli i snašli se u zemlji zahvaćenoj ratom.

Ovo su neke od aplikacija za Android i iOS koje su Ukrajincima pomogli pri informiranju i povezivanju tijekom ruske agresije.

Signal

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Davide Bonaldo / ddp USA / Profimedia

Ukrajinci razumiju da je sigurna komunikacija od ključne važnosti. Ovo je razlog zašto je Signal u Ukrajini zabilježio preko 700.000 preuzimanja od 24. veljače do 20. travnja ove godine - povećanje od preko 1075 posto u odnosu na prošli mjesec.

Aplikacija dozvoljava enkripciju na obje strane, što poruke osigurava od znatiželjnih pogleda. Uz pomoć Signala moguće je slati i primati tekstualne poruke, fotografije, videe, dokumente i sve što biste inače slali u sklopu poruke. Svaki korisnik ima jedinstveni identifikacijski kod, što znači da uz enkripciju samo oni koji vide vaš ID mogu vidjeti vaš sadržaj. Također možete narediti automatsko brisanje poruka, što znači da nestaju nakon određenog razdoblja.

Air Alert

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: / Alamy / Alamy / Profimedia

Air Alert Ukrajincima pruža kritične informacije o uzbunama. Čak i kad je telefon utišan, aplikacija će emitirati glasnu zvučnu uzbunu u slučaju zračnog napada, napada kemijskim oružjem i tako dalje.

Iako su sirene uvijek korisne, one se ne čuju u izoliranim područjima, što znači da Air Alert može poslužiti kao jako dobra alternativa. Sve što je potrebno napraviti je preuzeti aplikaciju i odrediti korisnikovu lokaciju.

Diya

Diya je službena aplikacija Ministarstva digitalnog razvoja uz pomoć koje mogu pristupiti važnim dokumentima poput putovnica, Covid-19 certifikata ili vozačkih dozvola. Ubrzo nakon početka sukoba, piše Makeuseof, Ministarstvo digitalnog razvoja u Ukrajini građane je obavjestilo da bi aplikacija mogla imati poteškoća s radom.

Diya je postala ključnim alatom od trena kad više nisu mogli pristupiti svojim dokumentima, a od nedavno je dobila i značajku eDocument pomoću kojeg Ukrajinci mogu stvoriti privremenu ispravu.

Telegram

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Thiago Prudencio/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Telegram je samo tijekom ožujka 2022. preuzet preko milijun puta, a narod Ukrajine koristi ga za vijesti i komunikaciju tijekom rata. Javni kanal UkraineNOW ima preko milijun korisnika, a platformu koristi čak i vlada koja s narodom komunicira putem posvećenih kanala.

Aplikacija dozvoljava enkriptirano dopisivanje i postavljanje kanala sa beskonačnim brojem korisnika. Lokalci aplikaciju koriste za vijesti i uzbune, kao i razmjenu slika, videa i novosti vezanih uz događanja na ulicama.

Starlink

Ukrajinska je komunikacijska infrastruktura u raspadu od samog početka rata, što znači da su nestašice interneta u Ukrajini bile relativno česte - sve do dolaska Muskovog satelitskog interneta Starlink koji je Ukrajincima vratio pristup internetu. Procjene tvrde da je aplikaciju Starlink u Ukrajini preuzelo 100.000 uređaja. Pomoću nje se korisnik može spojiti na bežičnu i sigurnu internetsku vezu sa tisućama SpaceX satelita smještenih u nižu Zemljinu orbitu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!