promjena vremena

Grdosija od ciklone pred vratima: Lokalno bi moglo pasti i do 200 mm kiše, u Alpama do metar snijega

01.11.2021 u 17:24

Bionic
Reading

Najavljena ciklona koja donosi primjenu vremena na vratima je. Lokalno će pasti veće količine kiše, a u Alpama bi moglo pasti i metar snijega. No iza sredine tjedna, stiže još jedna ciklona

U noći i ujutro biti će pretežno oblačno, povremeno uz kišu, mjestimice i obilniju. Na Jadranu su lokalno mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, osobito u Dalmaciji, javlja DHMZ prognozu za ponedjeljak.

Prijepodne postupan prestanak oborine, a zatim i djelomično razvedravanje, najprije na zapadu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni potom i sjeverozapadni.

Na Jadranu umjeren i jak jugozapadnjak i jugo, a prolazno i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura uglavnom od 7 do 11, na Jadranu između 13 i 17, a najviša dnevna od 11 do 16 na kopnu te između 17 i 21 °C na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije.

Neverin javlja kako su prve oborine zahvatile još ranije sjeverni Jadran, a na Platku je do nedjelje poslijepodne izmjereno već i 28 mm kiše. No, to nije ništa obzirom na količinu koja se očekuje kasno večeras i noćas.

Isramet javlja kako lokalno može pasti i 200 mm kiše, a u Alpama bi moglo pasti i metar snijega. Također bi se ovog tjedna na Sredozemlju mogao formirati novi medicane.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Istramet

Kakav je bio listopad?

Ovogodišnjem smo listopadu spoznali raznolika lica jeseni - od topline, na neke dane čak i rekordne za doba godine, do hladnoće, te od vrlo suhoga vremena do čak vrlo kišnoga. Unatoč tome, kao i prognozi u većini Hrvatske vjerojatno ne odviše topla sljedeća dva mjeseca - i ova godina diljem Lijepe naše bit će među toplijima u povijesti mjerenja, piše HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Premda su posljednji listopadski dani ponegdje bili topli kao rijetko kada u povijesti mjerenja potkraj listopada, kao primjerice u Dubrovniku; i početkom mjeseca je mjestimice u kopnenom području nadmašena dosadašnja rekordno visoka temperatura zraka na neke nadnevke - listopad je ipak diljem Hrvatske bio barem malo hladniji od prosječnoga, a ponegdje i više.

Barem prema preliminarnoj analizi srednje mjesečne temperature zraka na glavnim meteorološkim postajama DHMZ-a.

Naravno, kao i uvijek, konačni sud i službene klimatološke ocjene dat će nakon detaljne analize klimatolozi DHMZ-a. No, trenutačno djeluje da će ovogodišnji listopad za temperaturu dobiti ocjene većinom "hladan", rjeđe ponegdje "normalan", kao primjerice u već spominjanom Dubrovniku, te u Rijeci. Odstupanja od srednjaka iz klimatološkog razdoblja 1981.-2010. godina bit će većinom od -2 do 0 °C, što će ovogodišnji listopad u većini hrvatskih krajeva svrstati među hladnije u posljednjih desetak godina.

Zbog ukupne količine oborine ovaj će listopad dobiti uistinu raznolike ocjene jer je zabilježen i znatniji višak oborine u odnosu na prosjek, a i znatniji manjak. Stoga će klimatološka ocjena vjerojatno biti od "vrlo sušno", u primjerice Senju, do "vrlo kišno", u primjerice Sisku i Komiži. No, zanimljivo je primijetiti kako će na većini uobičajenih predstavnika pojedinih regija u kojima živi ponajviše stanovnika - u Osijeku, Zagrebu, Gospiću, Kninu, Splitu i Dubrovniku - listopad prema ukupnoj količini oborine vjerojatno dobiti ocjenu "normalan".

Za razliku od mnogobrojnih prošlih dugoročnih prognoza do ljeta 2021. godine - ove za sljedeće mjesece nisu jako postojane. Rezultati izračuna razlikuju se iz mjeseca u mjesec kad se gledaju pozitivna/negativna odstupanja od prosjeka, pri čemu prognoze vjerojatnosti tih odstupanja nisu velike. Uostalom, i ovaj je listopad dokaz nedovoljne pouzdanosti dugoročnih prognoza.

Dosadašnji izračuni - čak i posljednji u rujnu - upućivali su na povećanu vjerojatnost barem malog pozitivnog odstupanja srednje listopadske temperature zraka od prosjeka, a dogodilo se negativno odstupanje, ponegdje i znatnije. Stoga se još jednom potvrdilo kako su dugoročne vremenske prognoze izazovno područje znanosti u kojem još ima puno prostora za napredak. COP 26 - nova klimatska konferencija