NAJAVLJENI NOVI ŠTRAJKOVI

Grci šokirani vladinim mjerama štednje

04.03.2010 u 17:55

Bionic
Reading

Komunistički prosvjednici zauzeli su u četvrtak zgradu grčkog ministarstva financija, a glavni grčki sindikati pozvali su na trosatni štrajk u petak, uslijed sve većeg nezadovoljstva grčke javnosti najavljenim mjerama štednje kojima bi se trebao smanjiti golemi dug zemlje

Grci su vladin paket mjera štednje dočekali mješavinom ljutnje i rezignacije, a neki analitičari ocjenjuju da bi vlada trebala brzo djelovati kako bi se suprotstavila općem stanju šoka.

Grčka je vlada u srijedu donijela nove mjere koje bi trebale osigurati nove uštede od 4,8 milijarda eura. Polovica toga bit će namaknuta smanjenjem potrošnje, a polovica povećanjem poreza. Mjere uključuju povećanje stope poreza na dodanu vrijednost za dva postotna boda, na 21 posto, smanjenje bonusa na plaće u javnom sektoru za 30 posto, te zamrzavanje državnih mirovina.

Oko 70 aktivista komunističkog sindikata mirno je u znak prosvjeda zauzelo ministarstvo financija u četvrtak ujutro i spriječilo zaposlenike ministarstva da uđu u zgradu. Policija nije intervenirala.

Brojne skupine, među kojima anarhisti i sindikat hotelskih radnika, najavile su nove prosvjede u središtu Atene kasnije u četvrtak.

Dosad je protivljenje oštrim vladinim mjerama bilo relativno blago s obzirom na grčku tradiciju nasilnih prosvjeda, poput nereda u prosincu 2008. izazvanih policijskim ubojstvom jednog tinejdžera.

Ispitivanja javnog mnijenja provedena prije najnovijih mjera štedne pokazala su da polovica birača podržava napore vlade u borbi protiv dužničke krize, koja ja zaprijetila i stabilnosti eura.

Sindikati su ipak najavili nove štrajkove i prosvjede. Sindikat radnika u privatnom sektoru GSEE i njegov sestrinski sindikat djelatnika u javnom sektoru ADEDY, pozvali su radnike na štrajk u petak, te na okupljanje ispred zgrade parlamenta. GSEE i ADEDY zajedno predstavljaju polovicu od oko 5 milijuna grčkih radnika.

'Mjere štednje su okrutne, nepravedne i jednostrane. Teret nije jednako raspoređen', rekao je glasnogovornik GSEE-a Statis Anestis. ADEDY je već ranije pozvao na 24-satni štrajk koji se treba održati 16. ožujka.