čeka očitovanje

Grbin poslao poziv svim oporbenim strankama: 'Važno je što prije konstituirati Sabor'

22.04.2024 u 12:22

Bionic
Reading

U ovom trenutku apsolutni je prioritet što prije konstituirati Sabor, poručio je nakon predaje liste za europske izbore SDP-ov predsjednik Peđa Grbin, pozvavši sve stranke osim HDZ-a da im to bude prvo na pameti

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin, nakon predaje liste za europske izbore, imao je novi prijedlog i poziv za sve stranke osim HDZ-a.

'Ovi izbori su pokazali da dvije trećine građana žele promjenu. Na strankama koje su dobile povjerenje je hoće li poštovati ono što su govorile prije izbora. SDP je tu bio potpuno jasan. U ovom je trenutku važno što prije konstituirati Sabor kako bi se uveo nadzor nad radom Vlade i kako bismo spriječili ovu tehničku vladu da donosi uredbe sa zakonskom snagom', kazao je Grbin.

'Konstituiranjem Sabora možemo napraviti ono što smo svi iz dojučerašnje opozicije govorili prije izbora, kao što je micanje Turudića iz DORH-a, promijena lex AP - svi smo se za to zalagali i to doslovno možemo učiniti drugi dan nakon konstituiranja Sabora. Zato pozivam sve stranke koje se još nisu očitovale o ovom prijedlogu da to kažu. Na nama je povijesna prilika da Hrvatsku mijenjamo na bolje. Nakon konstituiranja Sabora, Ustav nam daje vremena koliko god treba da sjednemo, razgovaramo i vidimo možemo li naći neki modalitet za sastavljanje Vlade', dodao je Grbin.

Na pitanje s kime je razgovarao odgovorio je da to ne prepričava javno. 'Ako pogledate nastupe pojedinih političkih aktera, primjerice Možemo, vidite da su oni otvoreno podržali tu inicijativu. Ne vidim zašto ne bi i drugi to prihvatili da ispune ono što su govorili u kampanji. Ponuda je na stolu, razgovaramo, ali ne prepričavam te razgovore', kazao je Grbin.

'Fotelje nisu predmet razgovora. Postat će ako postoji volja da se ovo dogovori. Niti jedno ime neću reći prije nego što bude usuglašeno s drugima', kazao je.

'Prvi korak je vidjeti postoji li spremnost da se to napravi, a onda bismo razgovarali o tome tko će preuzeti koju funkciju', odgovorio je na pitanje tko bi bio predsjednik Sabora.

'Moj prijedlog je upućen svima onima koji su prije izbora govorili da se neke stvari u Hrvatskoj trebaju promijeniti. Svi smo potpuno svjesni da je ovo s Turudićem bila svinjarija koja se mora popraviti. Svi smo potpuno svjesni da ovo s lex AP-om vraća Hrvatsku godinama unazad. Ali ima i drugih inicijativa koje su stranke davale prethodnih godina, od istražnih povjerenstava oko financiranja medija, promjena načina usklađivanja mirovina i slično. Poziv je upućen svima osim jednoj političkoj opciji', rekao je Grbin.

Na pitanje što je plan C i jesu li u SDP-u odustali od skupljanja većine od 76 ruku, Grbin je ponovio: 'U ovom trenutku prioritet je konstituiranje Sabora kako bismo odmah mogli napraviti stvari oko kojih nema prijepora. Nakon toga imamo vremena da razgovaramo o svim modalitetima, a ti modaliteti su većinska vlada, manjinska vlada, tehnička vlada, HDZ-ova vlada i druge. To su sve opcije, ali lex AP i micanje Turudića su nulta točka.'

Na izjavu Plenkovića da ne može prihvatiti poraz rekao je da je on premijer na odlasku. 'A vidimo i da je na odlasku iz Hrvatske, kako pišu neki. Pitao bih ga zašto mu ne smeta kada njegov stranački kolega Donald Tusk u Poljskoj, koji nije bio relativni pobjednik izbora, formira vladu i on mu na tome čestita, a kada netko slično pokušava napraviti u Hrvatskoj, onda je to problem i kršenje demokracije. Zašto u njegovoj glavi za Poljsku vrijede jedni standardi, a za Hrvatsku drugi', kazao je Grbin.

Na pitanje hoće li dati ostavku ako ne bude premijer rekao je – 'neću'. 'Nas u stranci čekaju unutarstranački izbori tako i tako, a ja ću odlučiti hoću li se kandidirati na tim izborima', poručio je.

  • +10
SDP predao listu za europske izbore Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL