FOKUS NA SABOR

Bauk otkrio koji je plan SDP-a i što će napraviti ako Milanović skupi većinu

21.04.2024 u 13:18

Bionic
Reading

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk komentirao je na televiziji N1 rezultate parlamentarnih izora, šanse da SDP oformi novu Vlade te upozorenje Ustavnog suda da predsjednik Zoran Milanović ne može biti mandatar nove Vlade.

'Moje mišljenje je podudarno s izdvojenim mišljenjem troje ustavnih sudaca. Moram naglasiti da je Ustavni izrijekom napisao da se SDP držao i postupao po upozorenju Ustavnog suda, a ja mogu reći da je Ustavni sud postupao po upozorenju HDZ-a i da se u zadnje vrijeme često događa. Iako je Ustavni sud donio nekoliko dobrih odluka kojima su se štitila manjinska prava i prava pojedinca, u vrijeme covid krize je prvi put proklizao s onu stranu ljudskih prava i pustio nekoliko dvojbenih odluka skupine koja se zvala Stožer za nešto. Tad se ponašao kao Gornji dom parlamenta. Tako nastavlja funkcionirati i dalje', rekao je Bauk za N1.

Kaže kako u SDP-u nisu iznenađeni upozorenjem Ustavnog suda da Milanović ne smije biti premijer.

'Bilo bi zanimljivo pitanje može li građanin Zoran Milanović pod uvjetom da u tom trenutku ne bude predsjednik, i da ovakav mandat Sabora potraje do 2028., primjerice, 1.5.2026. postati ministar vanjskih poslova. Do kad to traje i za koje funkcije? To bi bilo zanimljivo hipotetsko pitanje. Nismo nikad imali situaciju da dođe dvoje ljudi sa 76 ruku. Svaki predsjednik dosad je mogao teoretski biti mandatar i ustavni sud ne bi reagirao', kaže Bauk, koji u nastavku otkriva daljnje planove SDP-a.

  • +29
Atmosfera u stožeru SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Jedan je plan otpočetka, a to je formiranje većine u kojoj ne bi bilo zastupnika HDZ-a. Ne sudjelujem u pregovorima s drugim strankama, pa ne mogu ništa reći. Još nitko nema većinu, dok je tako, trajat će razgovori i pokušaji. Prva stvar koju treba napraviti ako Milanović skupi većinu je konstituirati Hrvatski sabor. Iz te konfiguracije će se već moći vidjeti konture. Ako se sazove sjednica i ne bude konstituiran Sabor, dolazimo na scenarij iz 2015. Postoji niz kombinacija kojima se sve ovo može razriješiti', zaključio je.