vlada prihvatila zahtjeve

Reakcija oporbe o mirovinskoj reformi: Ovdje se radi o kapitulaciji HDZ-ove vlade... Riječ je o lukavom manevru

19.09.2019 u 11:08

Bionic
Reading

SDP-ov Peđa Grbin komentirao je odluku koju je premijer Andrej Plenković objavio na sjednici Vlade - to da je Vlada čula poruku naroda i odlučila da će u cijelosti preuzeti prijedloge inicijative '67 je previše' te Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju

'Ovdje se radi o kapitulaciji HDZ-ove vlade, koja je shvatila da će njen loš i za građane štetan prijedlog biti potučen te je shvatila da je bolje popustiti umjesto lupati glavom o zid', rekao je Grbin.

Dodao je da mu je drago što je Vlada to napravila, ali da toj odluci pristupa s određenom dozom opreza. 'Dok ono što je Plenković izjavio ne vidim crno na bijelo, ne vjerujem nijednu riječ', rekao je Grbin.

Istaknuo je da referendumska inicijativa mora ići dalje sve dok Vlada ne predloži, a Sabor ne usvoji paket zakona.

'Nije tu pitanje zašto to odmah nisu napravili, nego zašto su potrošili milijune kuna iz džepova građana da bi ovo spriječili. Ako su do jučer tvrdili da će se urušiti mirovinski sustav, ako se ne usvoji reforma, a danas ovako lakonski kažu da će usvojiti prijedloge, znači da su ranije - lagali', rekao je Grbin.

  • +5
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Dodao je i da bi, ako bi se referendumom usvojio taj zakon, to značilo da se on neko vrijeme ne može mijenjati.

'Radi se o vrlo lukavom manevru kojim se postiže nekoliko ciljeva', komentirao je u emisiji N1 studio uživo GLAS-ov Goran Beus Richembergh.

'Prvo, pokušava se umiriti dio javnosti, građane koji su se izjasnili i potpisali zahtjev za referendumom. Treba prepoznati i politički trenutak donošenja ove odluke - nikako mu ne bi odgovarao referendum prije predsjedničkih izbora, što bi svakako nanijelo štetu njihovoj predsjedničkoj kandidatkinji. Ovo je lukav potez i ako se umiri javnost promjenom zakona, postoji teoretska mogućnost da se on promijeni za dvije, pet ili šest godina. Da se održi referendum, to ne bi bilo moguće jer referendumsku odluku možete promijeniti samo referendumom', kazao je Beus Richembergh.

Grmoja: Vlada je već ukrala jedan referendum

'Hrvatskim građanima ova Vlada već je ukrala jedan referendum. Ovaj nisu uspjeli ukrasti jer je bilo previše potpisa. Premijer Plenković danas je morao potpisati kapitulaciju. Ovo je bio jedini logičan potez', kazao je Grmoja.

'Izgleda se u izbornoj godini sve može i sustav se neće urušiti. Njima se definitivno ne treba vjerovati, a što će sindikati poduzeti, to ne znam', pojasnio je.

Na pitanje o sjednici Odbora za Ustav, na kojoj se trebalo raspravljati upravo o zahtjevima inicijative 67 je previše, Grmoja je kazao: 'U Odboru za Ustav vladajući imaju većinu, vidjet ćemo što će biti', kazao je kratko.