čeka se referendum

Sever poklopio novog ministra rada: Narod je već rekao što misli o radu do 67. godine

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 29.07.2019 21:14
  • Objavljeno 29.07.2019 u 21:14
Krešimir Sever i Josip Aladrović

Krešimir Sever i Josip Aladrović

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: pixsell, tportal.hr

Novi ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u ponedjeljak je u intervjuu Večernjem listu istaknuo kako rad do 67. godine života nema alternative te kako je mirovinska reforma dobro pripremljena i ide dalje. Jedan od lidera referendumske inicijative '67 je previše', šef Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, novom je ministru poslao jasnu poruku - narod je već rekao što želi, a Vladi je bolje da ne komplicira održavanjem referenduma

Sever nam kaže kako ministar u ovom trenutku ne može reći ništa drugo o radu do 67. godine jer je Zakon o mirovinskom osiguranju već na snazi, pa ga je on dužan primjenjivati, ali kako će to trajati samo do referenduma.

'Očekujemo da Vlada što prije provjeri potpise jer se s time malo odugovlači. Dio podataka i sami smo prebrisali i prekontrolirali, a kako smo predali dovoljno potpisa za dva referenduma, očekujemo da Vlada u rujnu obavijesti Sabor da nema zapreka za njegovo održavanje', ističe Sever.

Nada se da ni Sabor onda neće komplicirati jer su vladajući valjda svjesni toga da im potpora birača pada iz mjeseca u mjesec.

'Mudra vlast bi prigušila taštinu u sebi. Vlast raspisivanjem referenduma ne bi izgubila obraz jer su sindikati samo narodu dali mogućnost da se izrazi. Kad se referendum dogodi, mi ćemo dobiti promjenu zakona. Tada će taj isti ministar rada morati govoriti da će poštivati zakon koji stupa na snagu', pojašnjava nam Sever.

'Ministar u ovom trenutku ne može ništa drugo izreći, niti se može očekivati od nekoga tko je sudjelovao u kreiranju ovog zakona i tko je cijelo vrijeme držao potporu ministru Paviću da će reći nešto suprotno. On je svjestan, kao i vlast, da nemamo što razgovarati o odredbama zakona za koje smo skupili potpise. Ljudi su svojim potpisima izrazili volju i očekujem referendum u jesen, a valjda se neće sve komplicirati s Ustavnim sudom, što će još više razbjesniti javnost', rekao je Sever te zaključio:

  • +9
  • +6

Referendumska inicijativa '67 je previše' predala potpise u Saboru

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Nadam se da Vlada neće dva puta u istom grmu stati na iste grablje koje će ih udariti po čelu. Podcijenili su nas i građane. Išli su s plaćenim reklamama za mirovinsku reformu, a koje su pomogle da što više građana dođe potpisati za referendum, no pomogao nam je i kardinal Josip Bozanić jer je zabranio prikupljanje potpisa ispred crkava u Zagrebačkoj nadbiskupiji, dok ostali biskupi nisu imali nikakvog problema s našom inicijativom.'

Osim toga, čelnici tri najveća sindikata osvrnuli su se u ponedjeljak na najavljenu poreznu reformu. U Savezu samostalnih sindikata (SSSH), Nezavisnim hrvatskim sindikatima (NHS) i Matici hrvatskih sindikata (MHS) govore kako novi krug reforme neće imati utjecaj na plaće u Hrvatskoj niti će zaustaviti iseljavanje mladih, ali će napuniti džepove trgovaca i ugostitelja.

Mjeru za mlade radnike, prema kojoj će oni mlađi od 25 godina biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak, šef SSSH Mladen Novosel nazvao je populističkom jer ona neće zaustaviti iseljavanje, dok će starije radnike staviti u diskriminirajući položaj.

  • +3

Josip Aladrović, novi ministar rada i mirovinskog sustava

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Sindikati su pozvali Vladu da učini više na podizanju plaća u Hrvatskoj. Predložili su povećanje neoporezivog dijela dohotka s 3800 na 4370 kuna, koliko iznosi 60 posto medijan plaće, povećanje minimalne plaće na 4370 kuna bruto te, što se tiče poreza na dohodak, vraćanje međustope od 12 posto za plaće do 17.500 kuna.

Od četvrtog kruga porezne reforme sindikalci su pozitivnim ocijenili uvođenje u neoporezive primitke troškove prehrane i plaćanja vrtića za djecu radnika, kao i troškove dodatnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!