TRZAVICE OKO ODBORA

Grbin: A zamislite da smo predložili Stazića?!

09.02.2016 u 09:08

Bionic
Reading

Razlog odbijanja Domoljubne koalicije da podrži imenovanje Ranka Ostojića na čelo Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Peđa Grbin pronalazi u mogućnosti da se nakon moguće smjene Dragana Lozančića s čela SOA-e na njegovo mjesto postavi osoba koja će biti vršitelj dužnosti

Novi šef SOA-e može se imenovati samo uz prethodnu ocjenu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a koji to neće moći učiniti ako se ne izabere novi predsjednik, kazao jeSDP-ov Grbinu emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog'.

HSLS-ov Dario Hrebak pozvao je da se pronađe konsenzus rekavši da Ranko Ostojić nije jedini član SDP-a koji bi mogao obavljati tu funkciju. Spomenuo je ime Josipa Leke, za kojeg tvrdi da bi sigurno bio prihvatljiv cijeloj Domoljubnoj koaliciji.

Grbin ga je upozorio da najjača oporbena stranka ima pravo na čelo Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost postaviti svog kandidata, a koji je u ovom slučaju Ranko Ostojić. 'Ne želimo odustati od svog kandidata. Postoje dva razloga za to. Prvi je taj što je Ranko Ostojić sposoban obavljati tu funkciju, a drugi je taj što mi drugima ne kadroviramo pa ni drugi neće kadrovirati nama', rekao je, dodavši - 'a što bi tek bilo da smo imenovali Stazića!?'

Upitan zašto nisu dali potporu Željku Reineru prilikom glasovanja o predsjedniku Hrvatskog sabora, Grbin je rekao da je glasovanje o Reineru bilo glasovanje o većini i formiranju parlamentarne većine.

HDZ-ov Davor Bošnjaković u telefonskom javljanju izrazio je vjeru da će se pronaći kompromis. Upitan što će se dogoditi ako se predsjednik ne izabere, rekao je da ga može mijenjati potpredsjednik ili da predsjednik Sabora može imenovati nekoga iz oporbe. Grbin je na to rekao da nitko iz njihovih redova neće pristati na takvu inicijativu.

'Obavještajni sustav je ugrožen i stoga je potrebno razumno što prije pronaći izlaz iz ove situacije', rekao je Dario Hrebak. Davor Bošnjaković je potvrdio ono što je na početku rekao Peđa Grbin, a odnosi se na činjenicu da se bez mišljenja Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ne može izabrati novog ravnatelja SOA-e u slučaju smjene sadašnjega.

'U mreži Prvog' raspravljalo se o tome tko je kriv za to što je novi saziv Hrvatskog sabora neslavno počeo s radom uz puno prepucavanja i u nedemokratskoj atmosferi.