n/a

Gratinirani karfiol s mrvicama od hrena

03.05.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Ova izrazito zdrava namirnica idealan je ručak ili lagana večera

SASTOJCI:

1,5 kg karfiola – manje glavice, razdvojene na cvjetiće
50 g maslaca
2 žlice brašna
375 ml mlijeka
170 g sira cheddar, naribanog
4 mlada luka
1/2 žličice soli
1/2 žličice papra
20 slanih krekera
2 žlice hrena

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 215°C i premažite maslacem vatrostalnu posudu. Kuhajte karfiol u slanoj kipućoj vodi dok ne omekša, 6-8 minuta. Potom ga ocijedite i prebacite u vatrostalnu posudu. Dok se karfiol kuha, rastopite 2 žlice maslaca i umiješajte brašno. Kuhajte zajedno, miješajući, oko 3 minute. Zatim polako dodajte mlijeko, miješajući, i pustite da zavri. Smanjite vatru i kuhajte, povremeno miješajući, oko 8 minuta. Maknite s vatre i dodajte naribani sir, nasjeckani mladi luk, sol te papar. Prelijte umak preko karfiola i lagano promiješajte.

Razmrvite krekere u zdjeli. Rastopite ostatak maslaca, maknite s vatre i umiješajte hren. Prelijte preko krekera, a zatim ih posipajte po karfiolu. Pecite dok ne dobije zlatnu boju, oko 10 minuta.