ISTRAŽIVANJE NOVE TV

Građani predsjednici najviše zamjeraju uklanje Titove biste i pomilovanja

13.02.2016 u 19:18

Bionic
Reading

Dnevnik Nove TV objavio je istraživanje kojim se ispitivalo po čemu građani pamte prvih godinu dana Kolinde Grabar Kitarović kao predsjednice Hrvatske, koji su motivi razrješenja ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića te, između ostalog, kako je predsjednica funkcionirala s bvišim, a kako s današnjim premijerom Tihomirom Oreškovićem

Koji su dobri, a koji loši potezi Predsjednice, otkriva istraživanje provedeno na 602 punoljetna građanina u razdoblju od 10. 2. - 12. 2. 2016.

Građani o motivima razrješenja Dragana Lozančića

Kao razlog što je predsjednica razriješila ravnatelja SOA-e, 13 posto građana navelo je to što želi kontrolirati tajne službe, odnosno, želi svoje ljude, dok 11 posto misli da je to učinila zbog nanošenja štete njezinu ugledu u vezi situacije sa Zdravkom Mamićem. Njih 10 posto pak motiv vidi u tome što su uočeni propusti u radu službi, odnosno, što predsjednica želi profesionalizaciju tajnih službi.

Za 8 posto građana, razlog je taj što se Predsjednica želi riješiti kadrova Zorana Milanovića, dok njih pet posto vidi razlog u tome što nije obaviještena da se druži s osobama koje su pod mjerama praćenja. Za 4 posto građana ona je izgubila povjerenja, a za isti broj građana motiv su osobni razlozi, povrijeđeni ego i taština. Kod 13 posto ispitanika motiv je nešto drugo, a njih 45 posto ne zna odgovor na to pitanje.

Koji su dobri potezi u prvih godinu dana
Kao dobre i pozitivne poteze predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u prvih godinu dana mandata, 55 posto građana izdvojilo je suradnju zemalja Baltik-Jadran-Crno more, a njih 46 posto odluku o privremenim uredima u Splitu, Puli i Vukovaru. Kao dobar potez 44 posto građana vidi smjenu Vladimira Šeksa nakon utjecaja na pomilovanja, a za njih 42 posto to je obilazak branitelja na prosvjedu u Savskoj. Za 32 posto građana pozitivan potez je i priopćenje traženja ostavke Zorana Milanovića.

Koji su loši potezi u prvih godinu dana
Kao loše i negativne poteze predsjednice u godinu dana, 38 posto građana vidi uklanjanje biste Josipa Broza Tita iz Ureda predsjednika, za 36 posto njih to su nedavna pomilovanja, dok 33 posto smatra negativnim njeno inzistiranje na preseljenju ureda. Za 30 posto građana loš potez je smjena ravnatelja SOA-e, a kod 28 posto građana to je priopćenje u kojem traži ostavku Zorana Milanovića.

Suradnja predsjednice s Vladom Zorana Milanovića ocijenjena je vrlo loše, s prosječnom ocjenom 2,3, dok je suradnja s Vladom Tihomira Oreškovića ocijenjena s 3,5.