HRVATSKA NA NOGAMA

Građani nude smještaj, HAC besplatnu autocestu

19.05.2014 u 12:39

  • +40

Poplave i evakuacije u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar

Bionic
Reading

Neviđene poplave probudile su i nevjerojatnu slogu i solidarnost građana Hrvatske sa stradalima. Novoosnovana grupa na Facebooku nudi mogućnost svima onima koji mogu smjestiti evakuirane da ostave svoje kontakte


Grupa se zove 'Smještaj za žrtve poplava', a osnovana je danas. Već se javio velik broj obitelji koje su u mogućnosti ponuditi smještaj onima čije su kuće nestale pred vodenom bujicom u Slavoniji. Tako se javljaju obitelji iz Rijeke, Novske, Zaprešića, Vinkovaca, Istre, Splita i Slavonskog Broda. Ostavljaju svoje brojeve telefona, a neki nude i plaćanje prijevoza.


Tako Damir Turčić piše: 'Živim u Sesvetama, imam slobodnu sobu u kući i primit ću obitelj s djecom. Odmah. Samo nek' mi se jave. Nemam puno, ali ćemo dijeliti zajedno...'

Krešo Šutalo nudi smještaj u Jakšiću kraj Požege. 'U namještenu kuću možemo primiti i pobrinuti se za veću obitelj (pet ili više). Ako trebate prijevoz za osobe i stvari, možemo i doći po Vas bilo kamo', piše.

Na novoj stranici poplave.hr možete naći sve informacije o stanju na terenu te mjestima na kojima možete ostaviti hranu, vodu i higijenske potrepštine diljem Hrvatske. Također, možete na jednom mjestu naći brojeve žiroračuna i donatorske brojeve telefona za novčanu pomoć.


Građani koji ne mogu stupiti u kontakt s evakuiranim članovima obitelji mogu to napraviti preko Hrvatskog Crvenog križa i njihove službe traženja na brojeve telefona 01/465-581-4 i 01/ 465-581-3.

HZZO: Možete ići bilo kojem doktoru

Obavještavamo osiguranike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), kojima je prebivalište na poplavljenim područjima, a bili su primorani napustiti svoje domove, da se u slučaju potrebe mogu obratiti bilo kojem ugovornom doktoru u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u mjestu u kojem se trenutno nalaze kako bi dobili nužnu zdravstvenu uslugu i lijekove.

Svi ugovorni doktori u Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji se nalaze u blizini poplavljenih područja, bit će opskrbljeni dodatnim papirnatim uputnicama i receptima, a ljekarnama će biti omogućeno da izdaju nužne lijekove izbjeglim osiguranim osobama i prije nego što je prošao propisani rok od prethodnog izdavanja.

Obavijest za javnost o mjestu na kojemu će se nalaziti ordinacija izabranog doktora osiguranih osoba s područja Račinovaca, Rajevog Sela i Đurića bit će objavljena naknadno.

Osigurane osobe kojima je potrebna bolnička skrb upućuju se u Opću bolnicu Vinkovci.

Za sve dodatne informacije osigurane osobe mogu se obratiti na Bijeli telefon 0800 7999 od 7 do 20 sati.

CALL CENTAR

U Ministarstvu socijalne politike i mladih oformljen je call centar na kojem građani mogu dobiti sve informacije vezane za donacije i pomoć poplavama unesrećenim sugrađanima. Na brojeve 099- 380 6408 i 099-380 6407 se mogu javiti svi građani koji su spremni prihvatiti unesrećene osobe i ustupiti im vlastiti prostor na korištenje. Na brojevima 01 555 7083 i 099- 3806 402 građani mogu dobiti sve ostale informacije vezane za prikupljanje donacija.

Slobodan prolaz za prijevoz humanitarne pomoći

Zbog elementarne nepogode koja je pogodila istočni dio Republike Hrvatske Uprava Hrvatskih autocesta d.o.o. tijekom vikenda donijela je odluku o oslobođenju plaćanja cestarine za vozila koja sudjeluju u evakuaciji građana.

S obzirom na velik humanitarni odaziv svih građana i organizacija, Hrvatske autoceste d.o.o. i Autoceste Rijeka Zagreb d.d. oslobodit će od plaćanja cestarine sve organizacije i građane koji će prevoziti humanitarnu pomoć u ugrožena područja. Zbog evidencije besplatnih prolazaka potrebno je dostaviti naziv organizacije ili ime i prezime, registarsku oznaku i tip vozila te ulaznu naplatnu postaju na e-mail adresu info@hac-onc.hr.

Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o. tijekom vikenda su kao pomoć poplavljenim područjima na teren poslale dio svoje mehanizacije i ljudstva, a u tijeku je i skupljanje novčane pomoći za građane organizirano među djelatnicima Hrvatskih autocesta d.o.o. i Hrvatskih autocesta održavanje i naplata cestarine d.o.o.

MORH: Više od 1000 pripadnika OS RH u obrani od poplava u Slavoniji

Volonteri za pomoć spremni

Hrvatska mreža volonterskih centara u kontaktu je s Ministarstvom socijalne politike i mladih: pozivaju građane da uplate donaciju za Crveni križ, a volonteri su angažirani u pakiranju potrepština za poplavljena područja. Očekujemo veću ulogu HMVC-a nakon što prođe ovaj prvi val, kada će trebati pomoć u saniranju posljedica. Za sada svaki volonterski centar kontaktira s Crvenim križem i HGGS-om i na raspolaganju su ukoliko bude trebalo mobilizirati veći broj osoba koje će volontirati, što za sada nije slučaj. Kampanja ide dalje s dodatnim naglaskom na isticanje vrijednosti volontiranja i građanskog angažmana u ovakvim situacijama.

Više od 1000 pripadnika Oružanih snaga RH i danas je, 19. svibnja, već četvrti dan, angažirano u obrani od poplava u najugroženijim područjima Slavonije te u Bosni i Hercegovini.

U skladu s najnovijom Odlukom ministra obrane RH Ante Kotromanovića, u obrani od poplava u Slavoniji angažirano je ukupno 828 pripadnika Hrvatske kopnene vojske i više od 40 motornih vozila, devet čamaca i dva amfibijska vozila. Zapovjedništvo za potporu angažiralo je 44 pripadnika i 11 motornih vozila, od čega dvije cisterne i dva sanitetska vozila te tri poljske kuhinje, dok su od snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i danas na području Slavonije angažirana dva helikoptera s posadama, odnosno ukupno osam pripadnika HRZ i PZO-a.

Od navedenih podataka, na području Slavonskog Broda angažirano je 106 pripadnika OS RH, 11 motornih vozila i tri čamca, i to na aktivnostima utovara pijeska i slaganja nasipa, dok se 52 pripadnika nalaze u pripravnosti u Gradskoj dvorani.

U Slavonskom Šamcu angažirano je 118 pripadnika OS RH i šest motornih vozila.

Najveći broj pripadnika OS RH, njih 604, angažiran je na području Županje, zajedno s 20 motornih vozila, šest čamaca i dva amfibijska vozila. Navedeni pripadnici OS RH nadziru nasip na potezu od šetnice do skelskog prijelaza u Županji i na potezu Županja - Rajevo Selo. Isto tako, angažirani su na potezu centar Županje – Šlajs te na nadzoru nasipa u Drenovcima.

U Posavskim Podgajcima 55 pripadnika OS RH tijekom noći je završilo s izvlačenjem stoke s farme ZIB, na koju je ukupno evakuirano 1707 grla stoke.

Na području Drenovci - Vukovar angažirana su četiri teretna motorna vozila OS RH za prijevoz pijeska.

Dvije cisterne za dostavu pitke vode OS RH bile su angažirane u Okučanima, u koje je dostavljeno 7000 litara vode, i u vojarni Bosut u Vinkovcima, u koju je dostavljeno 1100 litara vode. Također, na lokacijama Otok, Cerna i Gradište razmještene su tri pokretne kuhinje u kojima je jučer pripremljeno oko 700 obroka.

Isto tako, u sportskoj dvorani Cerna i vojarni Bosut u Vinkovcima na sanitetskim osiguranjima angažirano je šest pripadnika Vojnog zdravstvenog središta ZzP-a, odnosno dva liječnička tima te dva sanitetska motorna vozila.

Uz sve angažirane snage, u vojarni Pk P. Matanović u Petrinji u pripravnosti se nalazi dodatnih 180 pripadnika OS RH i 11 motornih vozila koji će se u slučaju potrebe također angažirati.

Također, u spašavanju stanovništva na poplavom ugroženim područjima u Bosni i Hercegovini, a u skladu s Odlukom Vlade RH, od petka 16. svibnja upućeno je ukupno 15 pripadnika OS RH, i to devet pripadnika HRZ i PZO-a i šest pripadnika Bojne za specijalna djelovanja s dva helikoptera Mi-8 MTV za pružanje humanitarne pomoći u spašavanju stanovništva na poplavom ugroženim područjima općina Maglaj, Zavidovići i Doboj.

Jučer 18. svibnja jedan helikopter iz Rajlovca za Zenicu je prevezao pet tona tereta i 10 osoba. Drugi helikopter prevezao je iz Rajlovca za Brčko devet tona tereta te oko 20.000 vreća pijeska na relaciji Županja (RH) – Orašje (BiH).

Croatia osiguranje doniralo tri aparata za isušivanje Pleternici

Predstavnici Croatia osiguranja već nekoliko dana obilaze i aktivno sudjeluju pomažući u poplavom zahvaćenim područjima u Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Gradu Pleternici, u kojem je zabilježen najviši vodostaj u posljednjih sto godina, danas su donirana tri aparata za isušivanje prijeko potrebna u sanaciji šteta na oštećenim objektima.

'Situacija je iznimno teška. Znamo da već nekoliko centimetara vode može prouzročiti štetu, pa je ovo što se trenutno događa u Slavoniji ravno katastrofi. No u ovom trenutku najvažnije je da su građani sigurni. Naš je posao da pomognemo u saniranju nastalih šteta, ali i da pomognemo gdje možemo, zato smo danas ovdje', izjavio je u Pleternici direktor poslovnice Croatia osiguranja u Požegi Željko Pavlović predajući vrijednu donaciju gradonačelnici Pleternice Antoniji Jozić.

'Prema prvim procjenama, u Pleternici je poplavama uništeno preko 100 kuća, a građani su ostali bez svega što je bilo u njima. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli, a vaša tri aparata za isušivanje pomoći će nam da što prije osposobimo kuće za povratak', naglasila je gradonačelnica Pleternice Antonia Jozić.

Croatia osiguranje aktivno sudjeluje u pomoći zajednici u kojoj posluje, a u posljednje četiri godine doniralo je preko 500.000 kuna za pomoć područjima ugroženim poplavama diljem Hrvatske.