STIGLA SRCEPARAJUĆA POŠTA

Grad Zagreb bez najave ukinuo novčanu naknadu za djecu s teškoćama i invalide

22.04.2024 u 15:01

Bionic
Reading

Grad Zagreb obustavio je novčanu naknadu za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama, a mnogi od njih još nisu dobili nikakvu obavijest niti rješenje

Rješenje Grada Zagreba na svojem je Facebook profilu objavila Suzana Rešetar, majka autističnog dječaka iz udruge Sjena.

“Nema dalje. Grad Zagreb bez najave UKINUO je novčanu pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, a koji su dobili rješenje o inkluzivnom dodatku prema Zakonu o inkluzivnom dodatku Republike Hrvatske.

Osobno se nisam nadala da će gradska vlast otići toliko daleko, tako nisko i toliko nehumano postupati prema svojoj najvurneabilnijoj populaciji građana no dobivši jutros rješenje kojim Ivanu prestaje pravo na novčanu pomoć, zaključujem samo jedno:

NESPOSOBNO. NEZAINTERESIRANO.

LIŠENO POZNAVANJA SVIH SOCIJALNIH POLITIKA”, napisala je Rešetar te podijelila dokument prema kojem njezinom djetetu prestaje pravo na novčanu naknadu doplatka za pomoć i njegu.

“Ako je vlast u Zagrebu sposobna ovako nešto napraviti na lokalnoj razini i to u predizbornoj kampanji, postavlja se pitanje što bi tek napravili na državnoj razini da kojim slučajem dobiju mandat?

Uz sve ovo napravili su upravo diskriminaciju unutar iste skupine jer jedni će primati novčanu naknadu sve dok ne dobiju rješenje o inkluzivnom, dok su drugi bez obavijesti bez iste ostali.

Politička opcija koja je kao oporba glasno iznosila primjedbe na hadezeove zakone za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom upravo je s ovim toj populaciji pljunula u lice!. Jel se ovo zove nadstandard kojim se hvale gospoda iz Možemo?”, napisala je Rešetar.

Majka autističnog dječaka na Facebooku se oglasila i dan kasnije, na dan predizborne šutnje.

“Ko u inat babarogama, Ivano je danas od poštara dobio preporučeno pismo od Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, osobe s invaliditetom i branitelje u kojem se navodi da mu se prekida isplata novčane naknade u iznosu od 50€ mjesečno koju je sve do nedavno, kao osoba s najvećim stupnjem invaliditeta, primao. Ivano je u međuvremenu postao korisnikom inkluzivnog dodatka prema Zakonu o inkluzivnom dodatku Republike Hrvatske u koji je uračunata osobna invalidnina kojoj je bio korisnik.”

“Ivano je danas dobio rješenje o prekidu prava na novčanu pomoć od Grada Zagreba. Grada u kojemu je rođen, u kojemu se školuje, u kojemu živi.

Da bi se to moglo dogoditi, nanjušili smo i prije nego je Zakon o inkluzivnom dodatku Republike Hrvatske stupio na snagu početkom godine i to ako Grad Zagreb ne donese novu odluku. Ko' bi pomislio da bi politička platforma koja se predstavlja kao "pravo osvježenje" ove jame u kojoj smo zarobljeni mogla to i provesti u djelo.

Prvi glas da se to doista i događa u praksi, da djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, ostaju bez novčane naknade ako su postali korisnici inkluzivnog dodatka, dobili smo upravo od jedne osobe s invaliditetom.

Svjesno sam ignorirala, priznajem, jer naprosto nisam mogla vjerovati da bi se netko libio povući toliko loš potez i inače a posebno pred samu izbornu kampanju. Upornošću te osobe, odlučila sam provjeriti dane informacije.

Odgovori su redom i to na vrlo jednostavno pitanje koje glasi "hoće li djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom koje su u međuvremenu dobile rješenja o inkluzivnom dodatku ostati bez novčane naknade Grada Zagreba, glasili "istina je, nema isplate za njih jer nije donesena nova odluka, kada će i da li će biti, ne zna se”, dodala je Rešetar.

U međuvremenu je, kaže, poslala dva maila na pozicionirane osobe u gradskoj upravi Grada Zagreba, zvala visoko pozicionirane osobe s kojima je donedavno komunicirala kad je trebalo pisati amandmane te poslala dva maila s rješenjem o inkluzivnom dodatku za Ivana i pitanjem hoće li ili neće dobiti novčanu pomoć Grada Zagreba, no tvrdi da odgovor nije stigao.

“Ivano je jutros zaprimio rješenje od Gradskog ureda za socijalnu politiku gdje je navedeno da mu se prekida pravo na novčanu naknadu Grada Zagreba jer nije korisnik osobne invalidnine a prema podacima Zavoda za socijalnu skrb.

Zapravo, to mi je odgovor.

U međuvremenu, postao je korisnik inkluzivnog dodatka a gradska uprava u toj mjeri ostala je nezainteresirana, indolentna i ciljano proračunata da nisu čak ni obavijestili korisnike o prekidanju isplate iste a kamoli obrazložili zašto ili nedobog da li će ista postojati, da li će se isplatiti zaostatci, kako i kada”, navodi Rešetar.

Naposlijetku je objavila još jedan podsjetnik za Grad Zagreb.

“Ako je netko pomislio da je Udruga Sjena zaboravila na prekidanje isplate novčane naknade djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom u Grad Zagreb.

Onaj tko prima za ovo plaću neka izvoli pružiti jasnu informaciju svojim sugrađanima zašto su bez iste ostali, hoće li i kada ista biti u budućnosti uopće isplaćivana.

Ili je možda dovoljno reći "Pa imate inkluzivni dodatak" a bez pojašnjenja zašto se gradska vlast na razini Grada za isti nije pripremila?”