tvrdi akcija mladih

Grad Rijeka opovrgava da se cijena vrtića drugih osnivača povećava za 100 posto

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 17.11.2020 10:39
  • Objavljeno 17.11.2020 u 10:39
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Udruga CeKaDe

Grad Rijeka u priopćenju za javnost u utorak ističe da nisu točne tvrdnje Akcije mladih kako će se od siječnja povećati cijena dječjih privatnih i vrtića drugih osnivača u prosjeku za više od 700 kuna, ili 100 posto.

Grad Rijeka navodi da se Akcija mladih referira na nacrt prijedloga izmjena programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju, koji tek treba proći fazu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću te raspravu na Gradskom vijeću.

"Još uvijek se razmatraju sve opcije i mogućnosti održanja financijske konstrukcije i nalaženja mogućnost da do smanjenja sufinanciranja privatnih vrtića, a time niti do povećanja cijene vrtića za roditelje, ne dođe", stoji u priopćenju.

Ako bi se predloženo u nacrtu i prihvatilo, roditelji bi u privatnim vrtićima plaćali od 20 do 33 posto veću cijenu nego dosad, a ne 100 posto, stoji u priopćenju. Jaslički programi u vrtićima drugih osnivača sufinancirat će se bez promjene, kao i do sada.

 Grad Rijeka ističe da već godinama iz gradskog proračuna financira i vrtiće drugih osnivača, odnosno privatne vrtiće, iako za to nema zakonsku obavezu, te da će to činiti i dalje.

 Predstavnici Akcije mladih su na konferenciji za novinare 12. studenoga naveli da će Grad Rijeka svojim odlukama o subvencijama od siječnja povećati cijene vrtića drugih osnivača za roditelje u prosjeku za više od 700 kuna, ili 100 posto, te su poručili da sva djeca vrijede jednako i da takvu diskriminaciju ne prihvaćaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!