KOSOR OTVORILA OBILAZNICU

'Grad Rijeka i Vlada vole se javno'

22.12.2009 u 18:25

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor u pratnji ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete svečano je danas na novom čvoru Rujevica otvorila puni profil riječke obilaznice

'Grad Rijeka i Vlada vole se javno', rekla je Kosor prilikom otvorenja ove ceste te poželjela da ona doprinese jačanju gospodarstva Rijeke i otvori nove mogućnosti suradnje s mnogim državama svijeta i da olakša dolazak turista u 2010. godini.

Najavila je da će do kraja dana biti uplaćen velik dio duga Ine, oko milijardu i 50 milijuna kuna od čega 400 milijuna ide HAC-u, isto toliko Hrvatskim cestama, a 250 u državni proračun.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i župan Primorsko-goranske županije izrazili su zadovoljstvo što je konačno ova najmodernija i najljepša obilaznica završena te su se zahvalili Vladi RH i izvođačima Autocesti Rijeka – Zagreb.

Kalmeta se pak njima zahvalio na poticaju i potpori te najavio da za dva mjeseca očekuje i završetak izgradnje 2.5 kilometara duge ceste D404 koja spaja obilaznicu direktno sa lukom Brajdica.

Južni krak u punom profilu od čvora Diračje do čvora Orehovica u dužini od 8,85 kilometara gradio se dvije godine i bio je vrlo složen za izgradnju budući da su tu četiri nova tunela, dva vijadukta, dva nadvožnjaka, jedan podvožnjak i most Rječina. Puluprofil ove dionice izgrađen je još 1987., a na puni Riječani su čekali 22 godine.

Tuneli su ukupno dugi 2.022 metra, most i vijadukti 507,5 te nadvožnjaci i podvožnjak 114 metara. Sagrađeni su i zidovi za zaštitu od buke u dužini od deset kilometara i 352 metra dug lažni tunel koji čine bukobrani sa solarnim panelima za proizvodnju električne energije.

Četiri prometne trake koje spajaju istočni i zapadni dio Rijeke u oba smjera moći će se prijeći u gotovo pet minuta te će zasigurno rasteretiti gradski promet, naročito u ljetnim mjesecima kada se s graničnih prijelaza Rupa i Pasjak slijevaju kolone turista.