BAUK O KAMPANJI

'Grabar Kitarović bi dala novac u humanitarne svrhe? Ne može!'

21.11.2014 u 12:22

Bionic
Reading

Kada je jučer raspisala izbore za predsjednika, Vlada je objavila da će pobjedniku isplatiti milijun kuna za nadoknadu troškova kampanje. Većina kandidata već je najavila da taj novac od države neće uzimati, a ministar uprave Arsen Bauk hladno im poručuje da je njihovo pravo odbiti nadoknadu troškova

Ove godine će se prvi put na predsjedničkim izborima primijeniti odredbe Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe iz 2011. godine. Prema njemu, svi predsjednički kandidati koji dobiju više od 10 posto glasova birača imaju pravo na nadoknadu troškova kampanje iz proračuna - iznos ovisi o točnom broju glasova. Pobjednik pak ima pravo na nadoknadu u visini koju odredi Vlada, a Vlada je već odredila da je ta 'nagrada' milijun kuna!

Na prošlim predsjedničkim izborima vrijedio je stari zakon prema kojemu su svi kandidati koji bi prešli prag od 10 posto dobivali po 500 tisuća kuna. No pred recesijske izbore 2009., na kojima je izabran Ivo Josipović, taj je iznos ipak smanjen na 250 tisuća kuna.

Rezervirani iznos od milijun kuna za pobjednika izbora jučer su gotovo s gnušanjem odbili svi kandidati. Kolinda Grabar Kitarović rekla je čak da će sve što joj ostane od kampanje dati u humanitarne svrhe: 'Vladina je odluka nepotrebna, a u gospodarskoj krizi ne smije se povećavati iznos. Ni kunu od tog novca ne mislim zadržati, nego ga namjeravam dati u humanitarne svrhe.'

Ministar uprave Arsen Bauk kaže da kandidati imaju svako pravo odbiti naknadu iz proračuna, ali primjećuje i da je taj potez očita politička poruka. U prijevodu, novca se odriču kako bi dobili poene kod birača, ne zato što ga ne žele ili ne trebaju. 'Ako doista neće konzumirati to pravo, onda će o tome obavijestiti Državno izborno povjerenstvo koje im tada neće uplatiti novac', kaže Bauk.

Zbog najave Grabar Kitarović da će ostatak novca dati u humanitarne svrhe, Bauk ju je upozorio da u zakonu točno stoji da svaku lipu koju ne iskoristi za kampanju mora vratiti donatorima.


No namjera Vlade da daruje pobjedniku milijun kuna zapitala je javnost. Nakon toliko buke i muke oko proračunskog manjka, takva odluka ne čini se logičnom.

Ministar Bauk objašnjava da je Vlada ovim iznosom htjela poručiti da je dobro da se političke kampanje više financiraju transparentnim proračunskim novcem: 'Bolje je da kandidati budu manje ovisni o donatorima, a usporedba s prošlim predsjedničkim izborima nije prikladna jer je tada na snazi bio stari zakon.' Bauk kaže da je jedan od razloga za tako visok iznos naknade i činjenica da kandidati u kampanji pokrivaju cijelu Hrvatsku pa troškovi zbog putovanja moraju biti veći.

Podsjetimo, račun kandidata na predsjedničkim izborima 2009. Milana Bandića danas je predmet istrage USKOK-a jer se iznos potrošenog i doniranog novca razlikovao u čak sedam milijuna kuna, a Bandić je donacije na račun nastavio primati čak i nakon izbora. Imena svih donatora javnost nikada nije doznala.

Za razliku od starog zakona, ovaj regulira otvaranje posebnog računa za kampanju koji se mora zatvoriti 60 dana nakon izbora. Uveo je i ograničenje za potrošnju novca u kampanji, i to do maksimalnih osam milijuna kuna. Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović već su najavili da će udariti u taj plafon od osam milijuna kuna, a tko će im biti donatori, morat će transparentno objaviti.