OBLJETNICA OPERACIJE

Gotovina u Maslenici: 'Ovo je bio početak kraja agresora'

25.01.2014 u 19:24

Otkrivanje spomen obilježja križa za poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica ´93

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala

Bionic
Reading

U povodu 21. obljetnice oslobodilačke operacije Maslenica, danas je na sjevernoj strani staroga Masleničkog mosta otkriven kameni spomen-križ za poginule hrvatske branitelje.

Kameni križ, visok četiri metra i težak devet tona, izradio je kamenoklesar Marinko Katuša.

Ispred križa vijence je položilo i svijeće zapalilo 20-tak izaslanstava i udruga iz Domovinskog rata iz cijele Hrvatske, a spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima simbolično je otkrio general Ante Gotovina, u društvu generala i ratnog zapovjednika 4. gardijske brigade Damira Krstičevića.

"Podignuti križ je simbol života naše braće koja su dala svoje živote za našu slobodu, mir i budućnost naših naraštaja. Maslenica je bila prva velika oslobodilačka operacija Hrvatske vojske, nakon što smo se prije nje samo branili. Tada smo krenuli naprijed i mi smo napali njih, koji su ugrozili nas, i koji su izvršili agresiju i okupirali naš teritorij. To im je bio početak kraja i početak oslobađanja našeg teritorija. Upravo iz te akcije izvukli smo pouke i pripremali se za Oluju", rekao je general Gotovina.

Istaknuo je da mu je čast biti sa svojim suborcima na obilježavanju prve oslobodilačke operacije Hrvatske vojske.

U podnožju križa bit će postavljene dvije granitne ploče – na jednoj s uklesanim imena svih poginulih branitelja tijekom i nakon vojno-redarstvene operacije Maslenica, a na drugoj s imenima svih postrojba vojske i policije koje su sudjelovale u operaciji.

Akcijom Maslenica koja je na terenu trajala od 22. do 27. siječnja 1993., oslobođen je velik dio zadarskoga zaleđa, 15-tak sela i bitne strateške točke kao što su Novsko ždrilo, Masleničko ždrilo, zrakoplovna baza i Zračna luka, a jugosrpski agresor je odbačen 13 kilometara od Zadra. Ponovno je uspostavljena veza između sjevera i juga Hrvatske.

Naknadno su do kraja oslobođeni hidrocentrala i brana Peruča, na rijeci Cetini koju su srpski agresori, prijeteći kataklizmom stanovnicima Sinja, Trilja i Omiša neuspješno digli u zrak s trideset tona eksploziva.

U prva tri dana operacije Maslenica poginulo je 19 i ranjeno 70 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a. No, zbog snažnih topničko raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko diverzantskih napada srpskih agresora, od početka vojno-redarstvene operacije do 31. ožujka 1993., ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja.