GARANCIJA KVALITETE

Gledate li što kupujete? Što točno znače svi ti silni znakovi na proizvodima?

17.04.2017 u 12:01

Bionic
Reading

U šumi znakova koji se pojavljuju na proizvodima, uglavnom prehrambenim, nedavno se pojavio još jedan - GMO free - iako Hrvatska uopće nema propisa koji bi regulirao takvo označavanje proizvoda. No za druge oznake postoje jasni propisi. Donosimo vam vodič za one koje možete vidjeti na proizvodima u hrvatskim trgovinama

GMO free

Prema podacima koje su nam ustupili u Ministarstvu poljoprivrede, u Hrvatskoj tek jedna tvrtka ima certifikat koji garantira da niti jedna sirovina u proizvodnom procesu nije genetski modificirana. Riječ je o tvrtki Koka koja je dobila spomenuti certifikat u Austriji, a važeći je i kod nas. Stoga na policama možete vidjeti ovu oznaku na pilećem mesu Cekin, proizvedenom u pogonima Koke.

No zanimljivo je to da niti kod nas, niti na razini Europske unije ne postoji propis koji definira uvjete korištenja oznake GMO free na hrani ili drugih oznaka sličnog značenja, no oni koji to žele istaknuti moraju imati dokaze za ono što tvrde, u ovom slučaju za to da prehrambeni proizvod ni u jednom dijelu proizvodnje nije bio podvrgnut genetskom modificiranju.

Hrvatska kvaliteta

Riječ je o znaku koji dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora proizvodima koji su proizvedeni u Hrvatskoj i imaju zajamčenu vrhunsku kvalitetu. Znak Hrvatska kvaliteta mogu dobiti svi subjekti koji mogu dokazati da su im proizvodi ili usluge iznadprosječne kvalitete. Postupak nije nimalo jednostavan jer treba priložiti dokaze, analize i potvrde, a potom tri do pet članova tehničke komisije, mahom eksperata za pojedina područja, odlazi u pregled nastajanja proizvoda ili usluge.

Znakom Hrvatska kvaliteta označeno je 138 proizvoda i 13 usluga, doznajemo iz Hrvatske gospodarske komore. Među njima je i luk koji se uzgaja u sklopu PIK-a Vinkovci, damastno rublje iz Tvornice tekstila Trgovišće, lamelni parket drvne industrije TVIN, bistri sok jabuka tvrtke Brana, pašteta dimljenog lososa tvrtke Trenton, Ožujsko pivo Amber i Rezano Zagrebačke pivovare te Karlovačko Retro tvrtke Heineken Hrvatska.

Ovu oznaku, osim proizvoda, nose usluge pojedinih tvrtki, a među njima je građevinska tvrtka Kamgrad, tvrtka za ugradnju izolacija Ultra Stop, tvrtka Top Camping…

Izvorno hrvatsko

Oni koji žele da im proizvodi i usluge budu označeni ovim znakom moraju proći kroz proces sličan onom koji je potreban za oznaku Hrvatska kvaliteta. U ovom slučaju oznaka garantira kupcima da je riječ o proizvodu i usluzi vrhunske kvalitete, a rezultat su razvojno-istraživačkog rada, inovacije ili dugogodišnje tradicije.

Ovu oznaku nosi 69 proizvoda i dvije usluge. Među njima je plavac mali Poljoprivredne zadruge Janjina, suho meso divlje svinje i jelena PIK-a Vrbovec, Maraskin Maraschino, šaran iz ribnjaka PP-a Orahovica, graševina Kutjevo, traminac Iločkih podruma, Vindijin Varaždinski svježi sir u maramici, dubrovački i slavonski nakit Zlatarne Križek, Dukatovi Zagrebački sir, Dimsi i Podravec, pištolj XD HS produkta…

Doznajemo da je bilo i onih koji su krivotvorili znakove kvalitete Hrvatske gospodarske komore. 'Do sada smo imali nekoliko postupaka koji su bili pokrenuti protiv prekršitelja u skladu sa Zakonom o žigu', kažu za tportal iz HGK. Takvima su oduzeta prava na korištenje znakova kvalitete.

Mlijeko hrvatskih farmi

Ova oznaka garantira kupcima da je mlijeko koje kupuju doista proizvedeno u Hrvatskoj ili da su mliječni proizvodi koji je nose napravljeni od mlijeka s domaćih farmi. Korisnici ove oznake, koju Poljoprivredna agencija dodjeljuje na dvije godine, moraju jednom mjesečno dostavljati podatke o otkupljenim količinama mlijeka, proizvodnu bilancu i podatke o međumljekarskoj razmjeni u Republici Hrvatskoj, a vlasnici mljekomata ili siromata moraju mjesečno dostavljati podatke o prodanim količinama proizvoda.

Meso hrvatskih farmi

Kada na proizvodu vidite ovaj znak, onda možete biti sigurni da je riječ o svježem mesu svinja koje su rođene, utovljene i zaklane u Hrvatskoj. Ljubičasti znak označava meso svinja rođenih u drugoj zemlji, a utovljenih i zaklanih u Republici Hrvatskoj, pod uvjetom da su kod nas tovljene minimalno 60 dana.

Oznaku Meso hrvatskih farmi možete vidjeti i na paketima svježe junetine. Kao i u slučaju svinjetine, mora biti zadovoljen određeni period tijekom kojeg životinja mora biti tovljena u Hrvatskoj da bi proizvod dobio ovu oznaku kvalitete, a za junetinu on iznosi 210 dana.

Pravo na korištenje znaka Meso hrvatskih farmi ostvaruje se za meso peradi koja je rođena, utovljena i zaklana u Hrvatskoj.

Jaja hrvatskih farmi

Pravo na korištenje ovog znaka dobivaju proizvođači onih jaja koja su snijele kokoši nesilice u Hrvatskoj.

Kruh hrvatskih polja

Ovaj ćete znak vidjeti na pekarskim proizvodima koji su dobiveni od brašna proizvedenog od minimalno 85 posto žitarica zasijanih u Hrvatskoj. Dakle moguće je dodati najviše 15 posto pšenice iz drugih zemalja.

Isto vrijedi za oznaku Brašno hrvatskih polja.

Med iz Lijepe Naše

Ova naljepnica trebala bi garantirati kupcima da je med u teglici proizveden u hrvatskim košnicama. Oznaku mogu dobiti i oni pčelari koji ga prodaju na kućnom pragu, tržnicama i slično.

Hrvatski otočni proizvod

Ovu oznaku dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije proizvodima koji zadovoljavaju kriterije izvrsnosti, izvornosti i tradicije. Uglavnom su to prehrambeni, kozmetički i odjevni proizvodi te suveniri koji se proizvode u maloj seriji i, naravno, na hrvatskim otocima.

Ukupno je do sada oznaku Hrvatski otočni proizvod dobilo 219 proizvođača za 628 proizvoda i proizvodnih linija s 23 otoka.