PRIJAVA U TUŽITELJSTVU BIH

Glavašu će se suditi za zločine u Derventi?

29.06.2009 u 10:15

Bionic
Reading

Dok se mediji u BiH prepucavaju je li državljanstvo hrvatskog generala Branimira Glavaša zakonski stečeno, u Tužiteljstvu BiH već osam mjeseci nalazi se kaznena prijava protiv Glavaša i još dvadeset osam hrvatskih državljana za zločine počinjene na području Broda i Dervente nad srpskim civilima tijekom 1992. godine

Kako saznaju beogradske Večernje novosti, kaznena prijava protiv Glavaša i još nekih hrvatskih političara i generala predana je Haškom sudu u svibnju 2002. godine, a u rujnu 2008. vraćena je u Tužiteljstvo BiH, nakon što su haški istražitelji utvrdili da postoje elementi za podizanje optužnice.

Ukupno 29 osumnjičenih

U kaznenoj prijavi navodi se da su osumnjičeni od broja A.1 do broja A.29 bili ne samo 'inspiratori i organizatori zločina', već i nalogodavci. 'Osobe označene od broja A.1 do broja A.29  - Glavaš je na petom mjestu - svojim propagandnim istupima, otvorenim pozivanjima na linč građana srpske nacionalnosti, naređenjima i odobravanjima zločina počinili su genocid, suučesništvo u genocidu, ubojstvo, zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, kršenje zakona i običaja ratovanja', kaže odvjetnik Radulović.

Sva dokumentacija je u rujnu 2008. ustupljena Tužiteljstvu BiH, ali još nije ništa poduzeto po tom pitanju.

Banjalučki odvjetnik Predrag Radulović potvrdio je za Novosti postojanje kaznenih prijava protiv Glavaša za zločine nad srpskim civilima na području Broda i Dervente iz 1992. godine.

'Osobno sam napisao i podnio kaznenu prijavu u kojoj se spominje i Branimir Glavaš, a u suradnji s obiteljima poginulih i nestalih civila općine Brod. To se dogodilo u svibnju 2002. Kaznena prijava ima 670 stranica i oko 5.000 raznih dokumenata. U uvodnom dijelu prijave jasno se navodi uloga čelništva Hrvatske i njihovih generala, među kojima je i Glavaš, u ratnim zločinima na području Broda i Dervente', poručio je Radulović.

U Tužiteljstvu BiH potvrđeno je postojanje kaznene prijave protiv Glavaša, no nema informacija o tome kada bi on mogao biti priveden na saslušanje i zašto se nakon gotovo dva mjeseca, koliko je Glavaš u BiH, za prijavu nije znalo.

Prema neslužbenim informacijama, Tužiteljstvo BiH trebalo bi u idućih nekoliko dana pokrenuti istragu protiv Glavaša zbog velikog pritiska međunarodne zajednice.

U Tužiteljstvu BiH u Sarajevu nisu u ponedjeljak komentirali te navode. Uobičajena politika Tužiteljstva BiH je da ne komentira zaprimljene slučajeve ili bilo koje slučajeve koji su možebitno pod istragom.