TEŠKE OPTUŽBE

Gjenero: ‘Milanović je svojim dvorjanima naložio da me kontroliraju’

30.01.2016 u 12:38

Bionic
Reading

Politički analitičar Davor Gjenero tvrdi da je za mjere njegovog tajnog praćenja direktno odgovoran Zoran Milanović te da je naredio ‘svojim dvorjanima koji su mu kontrolirali represivni sustav da ga nadziru i pokušaju valjda doznati nešto kompromitantno o njemu’

Davor Gjenero izjavio je za HRT da ne skriva ni svoju, posve uobičajenu vezu sa stranim diplomatima, posebno srpskim. ‘Nikad se nisam susretao sa stranim obavještajcima, susretao sam se isključivo sa stranim diplomatima’, naglašava Gjenero te dodaje da im nije mogao prenositi informacije koje bi ugrozile nacionalnu sigurnost. Nisam mogao iz jednostavnog razloga što nikad nisam raspolagao nikakvim klasificiranim podacima.

S druge strane iz SDP-a poručuju Gjeneru zašto to nije prijavio nadležnim institucijama i medijima još 2014. kada je doznao da je pod nadzorom.

Na upit o ovom slučaju iz Sigurnosno-obavještajne agencije pismeno su za HRT odgovorili da SOA svakodnevno, odgovorno i profesionalno radi na zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa i dobrobiti zemlje i njezinih građana.

U svom radu, stoji u odgovoru, SOA, sukladno zakonu, može primjenjivati i mjere tajnog prikupljanja podataka. Jedna od mjera je i tajni nadzor sadržaja telekomunikacijske usluge koja se može poduzimati isključivo na temelju pisanog obrazloženog naloga Vrhovnog suda i to nikada ne čini bez utemeljenog i opravdanog razloga.

Mjere se Vrhovnom sudu predlažu za osobe o kojima se podaci ne mogu prikupiti na drugi način te isključivo u svrhu zaštite nacionalne sigurnosti, interesa i dobrobiti Republike Hrvatske i njezinih građana. Pritom se koristi načelo da se uvijek primjenjuje mjera kojom se manje zadire u Ustavom zaštićena prava i slobode. Ne postoji zakonska mogućnost da bilo koji državni dužnosnik naloži primjenu mjera SOA-i.