IAKO NOVACA IMA

Gdje su zapeli milijuni za studentske stipendije?

18.04.2016 u 20:56

Bionic
Reading

Hrvatski studenti žale se posljednjih tjedana da ne znaju što se zbiva s Nacionalnom zakladom za potporu učeničkom i studentskom standardu (NZPUSS) koja je godinama organizirala natječaje za stipendije o kojima su mnogi među njima ovisili, a za koju su u novom proračunu planirana četiri milijuna kuna.

NZPUSS je osnovana još 2007., a posljednjih je godina dodjeljivala više stotina stipendija (prošle godine 438), uglavnom za uspjeh na studiju u deficitarnim zanimanjima i za studente Rome, no uključivala je i nagrade za nadarene učenike i financiranje posebnih programa koji pridonose podizanju razine životnog i kulturnog standarda učenika i studenata itd.

Student PMF-a Marko Brajković, koji je i sam bio korisnik ove stipendije, u dopisu koji je poslao u našu redakciju kaže da natječaj ove godine kasni jer se uobičajeno održavao u veljači, ali i da se u Zakladi nitko ne javlja:

'Već par mjeseci ne rade im web-stranice, e-mail, ni telefoni, ne može ih se kontaktirati ni na licu mjesta (Ilica 24), Facebook i Twitter računi su im neaktivni, i nema načina da se provjeri što se tu događa.'

Prema Brajkoviću stipendija je ranije iznosila 10.000 kuna, a za Rome 17.000. Zakladu je najvećim dijelom financirala država, odnosno resorno ministarstvo (MZOS), a manjim dijelom se to činilo iz donacija. Prošle godine održana je i donatorska večer na kojoj je bila i predsjednica RH.

Ovo pitanje osobito je zanimljivo jer su sredstva planirana u proračunu.

'U proračunu usvojenom u ožujku, Zaklada je dobila jednaka sredstva kao i prijašnjih godina, 4 milijuna kuna, s projekcijama povećanja za sljedeću godinu na 5 milijuna, a godinu kasnije i na 6 milijuna. No iako je dobila značajna sredstva, čini se da Zaklada ne funkcionira pa tako nije raspisan ni novi natječaj kao svake godine', žali se Brajković.

Odgovor na pitanja i dvojbe studenta PMF-a dobili smo od predsjednice Upravnog odbora NZPUSS-a, Lidije Gašparović koja je za tportal pojasnila da je došlo do zastoja u pripremi i provođenju zakladnih aktivnosti u razdoblju tehničkog mandata prošle vlade i u razdoblju izbora i primopredaje vlasti.

No, među ostalim, problem je i u tome što Zaklada nema ravnatelja od kraja prošle godine jer je bivši, nakon višegodišnjeg rada u Zakladi iz osobnih razloga, sporazumno raskinuo radni odnos. Za transparentno popunjavanje radnog mjesta ravnatelja Zaklade prethodno je potrebno u suradnji s nadležnim resornim ministarstvom utvrditi jasne kriterije i proceduru kojima će se imenovati osoba koja će obavljati dužnost v.d. ravnatelja i odabrati novi ravnatelj putem javno raspisanog natječaja.

'Kroz Zakladu je do sada prošlo šest generacija stipendista. Ukupno je dodijeljeno preko 3000 stipendija koje su uspješno realizirane s obje strane, kako sa strane Zaklade tako i s one studenata', rekla je Gašparović.

'No u trenutku kada je došlo uobičajeno vrijeme da se pristupi aktivnostima koje se odvijaju u suradnji s resornim ministarstvom, a prethode raspisivanju natječaja za stipendije Zaklade, nastupilo je predizborno vrijeme, zatim kampanja, a potom i primopredaja vlasti. Uslijedile su prioritetne aktivnosti utvrđivanja proračuna i njegovo donošenje u ožujku ove godine, u kojem je formalno potvrđena stavka za zakladne stipendije. Upravo danas (u četvrtak) imam sastanak u Ministarstvu vezano za sva otvorena pitanja kako bi se ona uspješno i žurno riješila u skladu s novim politikama nadležnog resornog ministarstva. Vjerujem da je zajednički cilj omogućiti Zakladi još uspješnije provođenje stipendijskih i drugih zakladnih programa Uvjerena sam da uopće ne dolaze u pitanje ni Zaklada, niti njezin rad niti stipendije. Jednostavno je nastao neočekivano dugi time out zbog novih izbora, preuzimanja resora i izrade proračuna kao prioritetne obaveze novog ministra. Naravno, razumijemo i zahvaljujemo studentima i javnosti na interesu za nastavak stipendijskog programa Zaklade. Sada kada su osnovne pretpostavke ispunjene, u suradnji s resornim ministarstvom i intenzivnijim radom, trebaju se provesti sve aktivnosti i nadoknaditi propušteno vrijeme. Uvjerena sam da Zaklada ima važnu ulogu u obrazovanju mladih i da kontinuitet zakladnog rada od 2007. godine treba nastaviti i razvijati u interesu svih studenata koji žele stipendiju Zaklade', pojasnila je Gašparović obećavši da će nam javiti bude li kakvih važnih novosti.

Premijer Tihomir Orešković u srijedu je na sjednici Sabora odgovornost za odugovlačenje prebacio na bivšu vladu rekavši da ona nije na vrijeme popunila ispražnjenu poziciju ravnatelja. No iz svega navedenog moglo bi se zaključiti da je pravi problem u sporosti kojom se formira nova vladajuća garnitura.