LICE I NALIČJE FAVORITA

Gafovi zbog kojih Vuk Jeremić ne zaslužuje biti šef UN-a

02.10.2016 u 08:00

Bionic
Reading

U Srbiji je zavladala prava euforija nakon što je njihov kandidat za glavnog tajnika UN-a, Vuk Jeremić, izbio na drugo mjesto ukupnog poretka poslije petog kruga glasovanja održanog u ponedjeljak. S naslova internetskih portala vrište naslovi pohvale Jeremiću. Treba biti realan i priznati da je srpski diplomat, školovan na Cambridgeu i Harvardu, zaista odradio sjajan posao te je izvrsno prezentirao sebe i Srbiju u New Yorku

Njegov govor pod nazivom 'Jačanje UN-a u 21. stoljeću', koji sadrži 53 točke, izvrsno je primljen među diplomatima na East Riveru i u zapadnim medijima među kojima ga je posebno ishvalio ugledni Wall Street Journal.

Za sada u utrci za novog glavnog tajnika Ujedinjenih naroda vodi bivši portugalski premijer Antonio Guterres, a u stopu ga slijedi Jeremić koji je na drugom mjestu prestigao ministra vanjskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka. Agilni Jeremić bivši je srpski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, mjesta na koje je uskočio na pomalo kontroverzan način. Naime, prema nepisanom pravilu mjesto predsjednika Glavne skupštine bira se na rok od godine dana po regionalnom ključu. Nakon što je 2012. red došao na Istočnu Europu sve je bilo dogovoreno da tu dužnost preuzme kandidat Litve.

Međutim, Srbija je iznenađujuće kandidirala Vuka Jeremića i dogodio se svojevrstan presedan, prvi put su se za tu funkciju pojavila dva kandidata pa je konflikt bilo potrebno riješiti glasovanjem članica Glavne skupštine UN-a. Do tada su se predsjedavajući tog tijela birali dogovorno, aklamacijom.

Navodno je iza srpske kandidature stajala Rusija jer je tako željela kazniti Litvu zbog međusobnih razmirica. Jeremić je dobro iskoristio dane koje je proveo na čelu Glavne skupštine UN-a za osobnu promidžbu. Istaknuo se vođenjem sjednice kada je Palestini priznat status države u UN-u što je možda i najvažniji trenutak njegove karijere. Već pred sam kraj mandata kao predsjedavajućeg Glavne skupštine Ujedinjenih naroda počelo se šaputati da bi se Jeremić mogao kandidirati za nasljednika Ban Ki-moona na mjestu glavnog tajnika.

I dok srpski mediji slave Jeremića, ni on ne uživa u lažnoj skromnosti nego se otvoreno hvališe koliko je pridonio popravljanju imidža Srbije u svijetu. Na Twitteru ga je pohvalio i Dejan Jović, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i glavni analitičar bivšeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, napisavši da je Jeremić napravio sjajan posao za svoju i druge zemlje bivše Jugoslavije te popravio imidž Balkana na globalnoj razini.

'Ovoga puta nalazimo se na drugom mjestu. Nastavljamo kampanju iz pozicije prvoplasiranog u istočnoeuropskoj grupi, pred završnu fazu izbora u kojoj stalne članice Vijeća sigurnosti imaju mogućnost najave upotrebe veta', izjavio je Jeremić nakon glasovanja u ponedjeljak.

U sljedećem krugu, tijekom listopada, konačno će se iskristalizirati stvarna situacija oko kandidata za glavnog tajnika UN-a, jer pet stalnih članica Vijeća sigurnosti - SAD, Kina, Francuska, Rusija i Velika Britanija - imaju mogućnost veta i međusobnim dogovorom odlučit će o budućem glavnom tajniku.


Međutim, prema pisanju Guardiana, Jeremić će teško postati glavni tajnik UN-a jer se očekuje da će njegov izbor blokirati Washington. Navodno u SAD-u nisu zaboravili njegovo protivljenje nezavisnosti Kosova i percepciju da je iskoristio mandat na čelu Glavne skupštine UN-a kao platformu za nacionalističku retoriku. Dok je bio ministar vanjskih poslova u UN-u, na zasjedanju zbog Kosova izazvao je diplomatski incident.

'Gospodine predsjedniče, imam primjedbu. Ovdje u dvorani su predstavnici Kosova. Oni nisu neovisna, suverena članica UN-a pa možete li nam, molim Vas, objasniti njihovu prisutnost ovdje'
, rekao je Vuk Jeremić 2010. na zasjedanju Opće skupštine UN-a. I ako ne postane glavni tajnik UN-a, čini se da ima rezervni plan. Popularnošću koju je stekao u kampanji za šefa UN-a Jeremić se prometnuo u favorita za budućeg predsjednika Srbije na izborima koji bi se trebali održati iduće godine. Njegov izbor sigurno ne bi bio dočekan s oduševljenjem u Hrvatskoj gdje ga bije loš glas zbog čestih provokacija kojima je u prošlosti iritirao mnoge u našoj zemlji.

Funkciju predsjednika Glavne skupštine Ujedinjenih naroda pokušao je iskoristiti za širenje srpske propagande otvoreno se usprotivivši oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Haagu iako je taj sud osnovan upravo od Ujedinjenih naroda. Posljedično uspio je organizirati javnu raspravu kojom je pokušao opravdati srpsku ulogu u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. O tome koliko je rasprava bila objektivna, govori činjenica da je udruzi Majke Srebrenice bio zabranjen pristup.

Također, prilikom prezentacije Srbije u UN-u, pustio je 'Marš na Drinu', što je izazvalo negodovanje žrtava ratova u bivšoj Jugoslaviji. Iako je tada u UN-u najavljena kao pjesma mira, žrtve je se sjećaju kao pjesme koju su puštale srpske snage kada su zauzimale Vukovar. Međutim, Jeremić je i prije odlaska u New York kao srpski ministar vanjskih poslova imao niz nediplomatskih ispada koji su izazivali negodovanje i ljutnju u Hrvatskoj.

Tako je u središtu Zagreba, na diplomatskom skupu vrijeđao Hrvatsku uplićući se u kaznene postupke, svojim osobnim kvalifikacijama. 'Vlada je uhapsila i izručila generala Gotovinu da bi on odgovarao za ovakvu optužbu. Više je nego jasno da kada 250.000 ljudi živi negdje, a poslije vojne operacije njih više tamo nema i svi su oni jedne nacionalnosti, da je izvršeno etničko čišćenje', izjavio je Jeremić 2008. godine.

'Nisam ljetovao u Hrvatskoj od 1990., tako da mi neće teško pasti činjenica da neću ni ove godine', rekao je Vuk Jeremić o ljetovanju u Hrvatskoj. Također je pozivao građane Srbije da ne ljetuju u Hrvatskoj jer ne bi trebali ići tamo gdje se ne osjećaju sigurno. Sljedeće je godine Jeremićeva supruga snimljena u Opatiji na odmoru.

Bez obzira na to hoće li biti izabran za Glavnog tajnika UN-a, ambicije agilnog i kontroverznog Jeremića sigurno neće usahnuti.